Pewnie znacie klasyczny przepis na tabbouleh z kaszą bulgur. Kaszę można łatwo zastąpić kalafiorem. Keto tabbouleh kalafiorowe jest pyszne i świetnie pasuje do mięsa i ryb. Warto spróbować keto tabbouleh kalafiorowe z halloumi. Halloumi to ser solankowy o małej zawartości węglowodanów, 1,6 g. Halloumi jest bardzo kaloryczny zw względu na tłuszcz i białko, co zdecydowanie odpowiada wymogom ketogenicznej diety. To danie jest bardzo szybkie w przyrządzeniu. Wystarczy drobno pokroić kalafior, zioła, cebulę, pomidory i wszystko połączyć. Halloumi można smażyć lub grillować.
Keto tabbouleh kalafiorowe
na 2 porcje
Składniki
200 g kalafiora
30 g masła
1 łyżka pokrojonej cebuli
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki pokrojonej mięty pieprzowej
50 g koktajlowych pomidorów
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej cebuli
1 łyżka oliwy
200 g halloumi
Przygotowanie
Kalafior zetrzeć na tarce lub w malakserze. Rozgrzać masło i zeszklić cebulę, następnie dodać kalafior i smażyć przez 3 minuty. Pokroić pomidory na ćwiartki. Wymieszać z pokrojonymi ziołami, czerwoną cebulą, sokiem z cytryny, oliwą i solą. Dodać kalafior i wymieszać. Rozgrzać grill lub patelnię i grillować halloumi pokrojony na plasterki o grubości 1 cm. Podać kalafiorowe tabbouleh na ciepło z gorącym halloumi.
P.S.
Halloumi pod wpływem temperatury staje się miękki. Najlepiej smakuje jak jest ciepły.
Wartość energetyczna 1 porcji 531 kcal
Tłuszcze – 45 g
Białko – 24 g
Węglowodany – 7,5 g
Błonnik – 3,0 g