Pamiętacie, że obiecaliśmy Wam 4 przepisy z jednego kurczaka. Poznaliście już meksykańskie zoodles, grillowane szaszłyki po grecku, a teraz przygotowaliśmy kolejny przepis, udka z kurczaka z kalafiorowym puree i grzybami.
Udka są najtłuściejszą częścią kurczaka. Przypieczona skórka, aromatyczne mięso, pyszne puree z pieczonego kalafiora i bogate w błonnik grzyby to pyszny obiad ketogeniczny, choć tak naprawdę wcale nie różni się od tradycyjnego obiadu. Ten obiad jest przykładem, że kuchnia ketogeniczna to codzienne potrawy z małymi zmianami. Tutaj zamieniliśmy ziemniaczane puree na kalafiorowe.
Pieczony kalafior nawet dobrze przypieczony ma bardzo fajny smak. W połączeniu z masłem i śmietaną to smaczny i niskowęglowodanowy zamiennik ziemniaków, ryżu i makaronu.
Kurczak pasuje z większością przystawek również ze smażonymi grzybami. Grzyby zawierają dużo błonnika, są aromatyczne i oczywiście jak najbardziej ketogenne.
Kuchnia ketogeniczna – kurczak
2 porcje
Składniki
2 uda z kurczaka
2 łyżki oliwy
1 łyżka sojowego sosu
1 łyżka balsamicznego octu
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła + 2 masła
sól i pieprz do smaku
250 g kalafiora
100 ml śmietanki, 36%
sól do smaku
100 g mieszanej sałaty
200 g brązowych pieczarek
Przygotowanie
Wymieszać oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, soją i octem balsamicznym. Marynować kurczaka godzinę lub przez noc w lodówce. Usmażyć na maśle. Kalafior podzielić na różyczki i upiec w piekarniku, pozwolić aby się zrumienił. Zmiksować kalafior na puree i przełożyć do garnka. Dodać masło, śmietankę, doprawić solą i zagotować. Na patelni usmażyć grzyby na łyżce masła. Posolić, doprawić pieprzem i świeżym tymiankiem. Podać danie z sałatą.
Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 819 kcal
Tłuszcz – 68 g
Białko – 42,5 g
Węglowodany – 9,0 g
Błonnik – 4,0 g