piątek, 14 czerwca, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaUdka z kurczaka z kalafiorowym puree i grzybami

Udka z kurczaka z kalafiorowym puree i grzybami

Pamiętacie, że obiecaliśmy Wam 4 przepisy z jednego kurczaka. Poznaliście już meksykańskie zoodlesgrillowane szaszłyki po grecku, a teraz przygotowaliśmy kolejny przepis, udka z kurczaka z kalafiorowym puree i grzybami.

Udka są najtłuściejszą częścią kurczaka. Przypieczona skórka, aromatyczne mięso, pyszne puree z pieczonego kalafiora i bogate w błonnik grzyby to pyszny obiad ketogeniczny, choć tak naprawdę wcale nie różni się od tradycyjnego obiadu. Ten obiad jest przykładem, że kuchnia ketogeniczna to codzienne potrawy z małymi zmianami. Tutaj zamieniliśmy ziemniaczane puree na kalafiorowe.

Pieczony kalafior nawet dobrze przypieczony ma bardzo fajny smak. W połączeniu z masłem i śmietaną to smaczny i niskowęglowodanowy zamiennik ziemniaków, ryżu i makaronu.

Kurczak pasuje z większością przystawek również ze smażonymi grzybami. Grzyby zawierają dużo błonnika, są aromatyczne i oczywiście jak najbardziej ketogenne.

keto kurczak lchf kuchnia ketogeniczna

Kuchnia ketogeniczna – kurczak

2 porcje

Składniki

2 uda z kurczaka

2 łyżki oliwy

1 łyżka sojowego sosu

1 łyżka balsamicznego octu

1 ząbek czosnku

1 łyżka masła + 2 masła

sól  i pieprz do smaku

250 g kalafiora

100 ml śmietanki, 36%

sól do smaku

100 g mieszanej sałaty

200 g brązowych pieczarek

Przygotowanie

Wymieszać oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, soją i  octem balsamicznym. Marynować kurczaka godzinę lub przez noc w lodówce. Usmażyć na maśle. Kalafior podzielić na różyczki i upiec w piekarniku, pozwolić aby się zrumienił. Zmiksować kalafior na puree i przełożyć do garnka. Dodać masło, śmietankę, doprawić solą i zagotować. Na patelni usmażyć grzyby na łyżce masła. Posolić, doprawić pieprzem i świeżym tymiankiem. Podać danie z sałatą.

Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 819 kcal

Tłuszcz – 68 g

Białko – 42,5 g

Węglowodany – 9,0 g

Błonnik – 4,0 g

 

 

 

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze