LCHF mielone z kurczaka są pyszne i mięciutkie. Jak je przyrządzić? Mielone z kurczaka, kiedy je zrobiłam pierwszy raz miały gumową konsystencję. Mielone mięso z kurczaka wydaje się dosyć luźne, ale zaraz po wrzuceniu na patelnię szybko się smaży, czasami aż za szybko i kotlety wychodzą gumowe.
Te mielone przyrządziłam w wersji ketogenicznej, ponieważ dodałam do nich żółtka, aby zwiększyć ilość tłuszczu. Tłuszcz zawarty w żółtkach również spulchnia kotlety. Mielone z kurczaka to niezbyt tłuste mięso, więc dodatek żółtek wzbogaca je o tłuszcz. Dodatkowo dodałam cukinię, która również sprawia, że kotlety są miękkie i smaczne.
Kurczak – keto czy nie keto?
Generalnie powinno się unikać chudych części kurczaka, do których niewątpliwie należy filet z piersi kurczaka. Ale odpowiednio przyrządzony filet, zasobny w tłuszcz z innych źródeł, może być popularnym daniem w diecie ketogenicznej. Proponuję również kupić całego kurczaka na mielone, odciąć całe mięso, a z tuszki ugotować bulion.
Zmielone różne części kurczaka, sprawiają, że e efekcie mięso nie będzie zbyt suche i gumowe, a mielone kotlety zyskają na smaku. Oczywiście zawartość makroelementów ulegnie znacznej poprawie.
Z czym jeść kurczaka?
Do kurczaka, w tym wypadku mielonych świetnie pasuje awokado posypane czarnuszką. Można je zgnieść widelcem i nieco rozcieńczyć oliwą. Poza tym kurczak fajnie smakuje z puree z kalafiora i masłem. Tego typu dodatki polepszają dzienne makro i urozmaicają obiad. Dla smakoszy jogurtu polecam ziołowy jogurt z czosnkiem. Warto też wzbogacić danie o błonnik w postaci sprej porcji sałaty.
LCHF mielone z kurczaka
12 sztuk
Składniki
500 g mielonego z kurczaka
400 g cukinii
3 żółtka
100 g feta
1 łyżka czerwonej cebuli
sól, kajeński pieprz i czarny pieprz do smaku
50 g masła do smażenia
Przygotowanie
Cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i odstawić na durszlaku na 20 minut. Do dużej miski wsypać drobno pokrojoną cebulę, dodać żółtka, przyprawy i wymieszać. Następnie dodać odciśniętą z wody cukinię, zmielone mięso, pokruszony ser feta i dokładnie wymieszać. Uformować 12 kotletów i smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor, około 2 minut po każdej stronie.
Wartość energetyczna jednego kotleta 128 kcal
Tłuszcz – 8,8 g
Białko – 11 g
Węglowodany – 1,2 g
Błonnik – 0,8 g