poniedziałek, 15 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaMielone z kurczaka - lchf, keto i bez glutenu

Mielone z kurczaka – lchf, keto i bez glutenu

LCHF mielone z kurczaka są pyszne i mięciutkie. Jak je przyrządzić? Mielone z kurczaka, kiedy je zrobiłam pierwszy raz miały gumową konsystencję. Mielone mięso z kurczaka wydaje się dosyć luźne, ale zaraz po wrzuceniu na patelnię szybko się smaży, czasami aż za szybko i kotlety wychodzą gumowe.

Te mielone przyrządziłam w wersji ketogenicznej, ponieważ dodałam do nich żółtka, aby zwiększyć ilość tłuszczu. Tłuszcz zawarty w żółtkach również spulchnia kotlety. Mielone z kurczaka to niezbyt tłuste mięso, więc dodatek żółtek wzbogaca je o tłuszcz. Dodatkowo dodałam cukinię, która również sprawia, że kotlety są miękkie i smaczne.

Kurczak – keto czy nie keto?

Generalnie powinno się unikać chudych części kurczaka, do których niewątpliwie należy filet z piersi kurczaka. Ale odpowiednio przyrządzony filet, zasobny w tłuszcz z innych źródeł, może być popularnym daniem w diecie ketogenicznej. Proponuję również kupić całego kurczaka na mielone, odciąć całe mięso, a z tuszki ugotować bulion.

Zmielone różne części kurczaka, sprawiają, że e efekcie mięso nie będzie zbyt suche i gumowe, a mielone kotlety zyskają na smaku. Oczywiście zawartość makroelementów ulegnie znacznej poprawie.

Z czym jeść kurczaka?

Do kurczaka, w tym wypadku mielonych świetnie pasuje awokado posypane czarnuszką. Można je zgnieść widelcem i nieco rozcieńczyć oliwą. Poza tym kurczak fajnie smakuje z puree z kalafiora i masłem. Tego typu dodatki polepszają dzienne makro i urozmaicają obiad. Dla smakoszy jogurtu polecam ziołowy jogurt z czosnkiem. Warto też wzbogacić danie o błonnik w postaci sprej porcji sałaty.

mielone_odchudzanie_zdroweprzepisy_lchfdieta

LCHF mielone z kurczaka

12 sztuk

Składniki

500 g mielonego z kurczaka

400 g cukinii

3 żółtka

100 g feta

1 łyżka czerwonej cebuli

sól, kajeński pieprz i czarny pieprz do smaku

50 g masła do smażenia

Przygotowanie

Cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i odstawić na durszlaku na 20 minut. Do dużej miski wsypać drobno pokrojoną cebulę, dodać żółtka, przyprawy i wymieszać. Następnie dodać odciśniętą z wody cukinię, zmielone mięso, pokruszony ser feta i dokładnie wymieszać. Uformować 12 kotletów i smażyć  na rozgrzanym maśle na złoty kolor, około 2 minut po każdej stronie.

Wartość energetyczna jednego kotleta 128 kcal

Tłuszcz – 8,8 g

Białko – 11 g

Węglowodany – 1,2 g

Błonnik – 0,8 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze