Lchf obiad bez mięsa jest możliwy jeśli zawiera wystarczającą ilość tłuszczu, białka i mało węglowodanów. Warto na LCHF obiad przyrządzić niskowęglowodanowe kotlety z brokułów z dodatkiem lnianej mąki, słonecznika i pełnotłuszczowego sera feta (26%).
LCHF obiad
10 kotletów
Składniki
200 g brokułu
40 g pora
80 g pestek słonecznika
¾ łyżki mąki lnianej
80 g feta
1 jajko
70 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
2 łyżki oliwy
¾ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
sól i czarny pieprz do smaku
olej kokosowy do smażenia
sos z awokado, tutaj przepis
Przygotowanie
Brokuł podzielić na różyczki. Grubo pokroić por. Warzywa umieścić w malakserze. Dodać słonecznik, jajka, oliwę, mąkę lnianą i feta. Doprawić solą i zmiksować na gruboziarnisty farsz. Rozgrzać ghee (masło klarowane) na patelni. Z farszu zrób 10 kotletów, 50 -55 gram każdy i smażyć na złoty kolor po obu stronach. Podać z sosem z awokado
Wartość energetyczna kcal 1 kotleta bez sosu i surówki 176,1 kcal
Tłuszcze – 15,7 g
Białko – 6,1 g
Węglowodany – 2,6 g
Błonnik – 1,9 g