Lekka keto kolacja to szybkie danie w tygodniu. Staram się zawsze znaleść czas na gotowanie, ale jak mi go brakuje to korzystam już z gotowych dań, które wcześniej zamroziłam lub przyrządzam szybkie i proste posiłki jak smażone warzywa i sadzone jajka. Jestem fanką fasolki szparagowej i jarmużu. To zielone niskowęglowodanowe warzywa, które często pojawiają się w moich przepisach. Oczywiście źródło białka można zawsze zmienić. Te warzywa świetnie pasuje ze schabowym lub serem halloumi.
Warzywa w lchf diecie
Dieta lchf zawiera tylko niskowęglowodanowe warzywa. Tak się składa, że wszystkie zielone warzywa, a więc te rosnące ponad ziemią zawierają nie tylko mało węglowodanów ale są też super zdrowe. Jarmuż to po prostu superfood. Jest pyszny w każdej postaci. Można go jeść w sałatce lub lekko podsmażyć. To warzywo zawiera mnóstwo witamin i minerałów i jak wspomniałam niewiele węglowodanów. Często przyrządzam tartę z jarmużem. Bardzo lubię jarmużowe pesto. Zawsze kupuję sporo jarmużu i od razu przerabiam go na poszczególne dania.
Dzisiaj usmażyłam jarmuż na kolację z fasolką i jajkami. Część zmiksowałam na pesto. Pesto jest jak znalazł do makaronu. Zielone warzywa to również źródło błonnika. Niektóre osoby po przejściu na dietę mogą mieć problemy z pójściem do toalety. Błonnik z warzyw pobudza pracę jelit. Proponuję dziennie około 100 g zielonych i mieszanych warzyw. Kolacja jest dobrą porą na jedzenie warzyw.
Dieta lchf obfituje w jajka. Jem bardzo dużo jajek, bardzo je też lubię. Jajecznica, jajka poszetowe czy jajka smażowe to zdrowe źródło białka, witamin i minerałów. Nie żadnych przeciwskazań ile należy jeść jajek. Jeśli jesteście zdrowi i nie macie alergii to możecie je jeść bez ograniczeń. Ja jem tygodniowo około 10 jajek. Lekka kolacja z zielonymi warzywami i sadzonymi jajkami to pyszne danie dla każdego kto lubi lchf.
Lekka kolacja
1 porcja
Składniki
100 g jarmużu, tylko miękkie liście
150 g fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej
30 g kokosowego oleju
2 jajka
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki greckiego jogurtu, 10% tł.
1 łyżeczka szczypiorku i kilka krążków czerwonej cebuli
Przygotowanie
Rozmrożoną fasolkę i jarmuż usmażyć na łyżce masła. Na reszcie masła usmażyć jajka sadzone. Warzywa doprawić solą i pieprzem, przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć jajka, posypane solą morską i pieprzem gruboziarnistym. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i podać do posiłku wraz z cebulą.
Wartość energetyczna 1 porcji 526 kcal
Tłuszcz – 41 g
Białko – 23 g
Węglowodany – 13 g
Błonnik – 10 g