poniedziałek, 22 kwietnia, 2024

Lekka kolacja

Lekka keto kolacja to szybkie danie w tygodniu. Staram się zawsze znaleść czas na gotowanie, ale jak mi go brakuje to korzystam już z gotowych dań, które wcześniej zamroziłam lub przyrządzam szybkie i proste posiłki jak smażone warzywa i sadzone jajka. Jestem fanką fasolki szparagowej i jarmużu. To zielone niskowęglowodanowe warzywa, które często pojawiają się w moich przepisach. Oczywiście źródło białka można zawsze zmienić. Te warzywa świetnie pasuje ze schabowym lub serem halloumi.

Warzywa w lchf diecie

Dieta lchf zawiera tylko niskowęglowodanowe warzywa. Tak się składa, że wszystkie zielone warzywa, a więc te rosnące ponad ziemią zawierają nie tylko mało węglowodanów ale są też super zdrowe. Jarmuż to po prostu superfood. Jest pyszny w każdej postaci. Można go jeść w sałatce lub lekko podsmażyć. To warzywo zawiera mnóstwo witamin i minerałów i jak wspomniałam niewiele węglowodanów. Często przyrządzam tartę z jarmużem. Bardzo lubię jarmużowe pesto. Zawsze kupuję sporo jarmużu i od razu przerabiam go na poszczególne dania.

Dzisiaj usmażyłam jarmuż na kolację z fasolką i jajkami. Część zmiksowałam na pesto. Pesto jest jak znalazł do makaronu. Zielone warzywa to również źródło błonnika. Niektóre osoby po przejściu na dietę mogą mieć problemy z pójściem do toalety. Błonnik z warzyw pobudza pracę jelit. Proponuję dziennie około 100 g zielonych i mieszanych warzyw. Kolacja jest dobrą porą na jedzenie warzyw.

Dieta lchf obfituje w jajka. Jem bardzo dużo jajek, bardzo je też lubię. Jajecznica, jajka poszetowe czy jajka smażowe to zdrowe źródło białka, witamin i minerałów. Nie żadnych przeciwskazań ile należy jeść jajek. Jeśli jesteście zdrowi i nie macie alergii to możecie je jeść bez ograniczeń. Ja jem tygodniowo około 10 jajek. Lekka kolacja z zielonymi warzywami i sadzonymi jajkami to pyszne danie dla każdego kto lubi lchf.

lekka kolacja lchf dieta przepisy na odchudzanie

Lekka kolacja

1 porcja

Składniki

100 g jarmużu, tylko miękkie liście

150 g fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej

30 g kokosowego oleju

2 jajka

sól i czarny pieprz do smaku

2 łyżki greckiego jogurtu, 10% tł.

1 łyżeczka szczypiorku i kilka krążków czerwonej cebuli

Przygotowanie

Rozmrożoną fasolkę i jarmuż usmażyć na łyżce masła. Na reszcie masła usmażyć jajka sadzone. Warzywa doprawić solą i pieprzem, przełożyć na talerz. Na wierzchu ułożyć jajka, posypane solą morską i pieprzem gruboziarnistym. Jogurt wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i podać do posiłku wraz z cebulą.

Wartość energetyczna 1 porcji 526 kcal

Tłuszcz – 41 g

Białko – 23 g

Węglowodany – 13 g

Błonnik – 10 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze