Pesto z jarmużu do świetny dodatek do warzywnego makaronu. Pesto można również używać zamiast sosu, smarować nim kanapki, piec pizzę. Zmiksować domowe pesto to nic trudnego, a i smakuje o wiele lepiej niż to kupne.
Zaletą domowego pesto jest to, że można je zrobić z dowolnie wybranej zieleni. Może nie każdy z Was wiedział, że jarmuż jest idealnym warzywem na pesto. Ponadto można mieszać go ze świeżymi ziołami. Bazylia i jarmuż to zdrowe, zielone kombo.
Do domowego pesto można również wybrać dowolne orzechy lub nasiona. Spokojnie można się zadowolić słonecznikiem, użyć migdałów lub tradycyjnych pinii. Pinie zawierają nieco więcej węglowodanów ale mała porcja pinii w stosunku do reszty składników sprawia, że netto zawartość węglowodanów i tak jest niska.
Do pesto potrzebny jest ser. Na ogół pesto zawiera parmezan ale warto wypróbować inne twarde sery jak np. ser manchego.
Pesto z jarmużu
Składniki
80 g migdałów ze skórką
300 g jarmużu, oczyszczonego z twardych łodyg
1 doniczka świeżej bazylii
1 czosnek solo
150 ml oliwy z oliwek
4 łyżki parmezanu
½ łyżeczki soli
Przygotowanie
Migdały uprażyć na suchej patelni. Umieścić w malakserze. Dodać pokrojony jarmuż, bazylię, czosnek, sól i oliwę. Zmiksować pesto. Dodać utarty parmezan i wymieszać. Przełożyć pesto do słoika i przechowywać w lodówce do tygodnia. Można poporcjować i zamrozić.
Wartość energetyczna całego pesto 1981 kcal
Tłuszcz – 188 g
Białko – 37 g
Węglowodany – 33 g
Błonnik – 18 g