Low carb granola bezglutenowa z orzechami i pestkami dyni i słonecznika o smaku kokosowym. Łatwa do przyrządzenia low carb granola, stosowana jako dodatek do jogurtu czy deseru ze śmietanką. Granolę można przygotować w większej porcji i przechowywać w zamkniętym naczyniu i suchym miejscu.
Low carb granola
10 porcji
Składniki
100 g grubo posiekanych migdałów, ze skórką
130 g grubo posiekanych orzechów laskowych
60 g pestek dyni
60 g pestek słonecznika
40 g kokosowych wiórków, niesłodzonych
30 g kokosowego oleju
25 g kakao
2 łyżeczki syropu z błonnikiem
Przygotowanie
Rozpuścić olej kokosowy i wymieszać z kakao i syropem. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszć. Wyłożyć masę na formę pokrytą pergaminem. Piec granolę w piekarniku nagrzanym na 150°C przez około 20 minut. Przemieszaj kilka razy podczas pieczenia.
Wartość energetyczna 1 porcji 271 kcal
Tłuszcz – 25 g
Białko – 7,2 g
Węglowodany – 4,3g
Błonnik – 6,1 g