Szparagi są bardzo zdrowe, a co więcej zawierają bardzo mało węglowodanów. Zupa szparagowa jest bardzo pożywna i stabilizuje poziom cukru we krwi. Zupa na diecie to idealne danie, bogate w witaminy i minerały. Zaspokaja głód. Zupa szparagowa to zupa krem i można ją popijać z kubka przez cały dzień.
Zupa szparagowa
2 porcje
Składniki
500 m bulionu z kurczaka, tutaj przepis
250 g zielonych szparagów
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
20 g parmezanu
1 ząbek czosnku
1 łyżka pokrojonej cebuli
Przygotowanie
Odciąć twarde końcówki szparagów,jakieś 2 cm i pokroić na mniejsze kawałki. Można również wykorzystać jedynie łodygi bez kłosów. Zagotować bulion i dodać warzywa. Gotować przez 12 minut, następnie zmiksować zupę na krem. Dodać masło do gorącej zupy i mieszać aż się rozpuści. Doprawić solą i pieprzem. Podać z kilkoma całymi szparagami i wiórkami parmezanu.
Wartość energetyczna 1 porcji 255 kcal
Tłuszcz – 20,5 g
Białko – 12 g
Węglowodany – 5,7 g
Błonnik – 2,3 g