Wiosna i lato to sezon na sałatki. Sałatka ze szparagami, awokado i feta wabi swoją świeżością. Szparagi są pyszne i zdrowe równie jak awokado. Są świetnym dodatkiem do sałatek. Sałatki są mało pracochłonne i można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. Poza tym bardzo łatwo można je przyrządzić w wersji niskowęglowodanowej, dodając więcej sera lub tłusty dressing na bazie oliwy.
Sałatka ze szparagami
1 porcja
Składniki
30 g sałatkowego miksu
1 małe awokado
50 g sera feta
100 g zielonych szparagów
1 łyżka nasion słonecznika lub dyni
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka winnego octu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Sałatkowy miks to mieszanka różnych sałat. Zamiast miksu można użyć szpinak, sałatę lodową lub inną ulubioną sałatę. Opłukać sałatę, osusz i włożyć do miski. Obciąć końcówki szparagów, około 2cm i obgotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Dodać do sałaty. Dodać pokrojone awokado i pokruszony ser. Uprażyć pestki na patelni i posypać nimi sałatkę. Wymieszać oliwę z octem, solą i pieprzem i polać sałatkę.
Wartość energetyczna 1 porcji 511 kcal
Tłuszcz – 47 g
Białko – 15 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 6,0 g