Low carb kurczak Cordon Bleu to przepyszne roladki z sosem musztardowym. Jak przyrządzić low carb kurczak Cordon Bleu? To nic prostszego! Wersja niskowęglowodanowa znanego na całym świecie dania nie różni zbytnio od tradycyjnej poza panierką, którą my zastąpiliśmy migdałową mąką i parmezanem.
Oczywiście istnieją różne warianty Cordon Bleu w zależności od rodzaju szynki czy sera dodanych do środka. Warto wybrać sery, które po roztopieniu są kremowe jak np. ser provolone. Szynka prosciutto czy hiszpańskie serrano świetnie podkreślają smak kurczaka.
Do Cordon Bleu przyrządziliśmy sos na szybkiego tylko z trzech składników. Wysokotłuszczowa śmietanka, masło i musztarda to wspaniały sos musztardowy, który idealnie pasuje do kurczaka Cordon Bleu.
Ten sos można przyrządzić w 10 minut! Nic dziwnego, że jest on naszym ulubionym sosem. Poza tym odpowiada wymogom diety ketogenicznej.
To mięsne danie najlepiej zjeść z sałatką ze świeżych warzyw lub cukiniowym spaghetti. Soczyste kawałki kurczaka polane sosem są bardzo sycące. Zawierają niewiele węglowodanów, wystarczającą ilość białka i mnóstwo tłuszczu.
Low carb kurczak Cordon Bleu
2 porcje
Składniki
250 g fileta z piersi kurczaka
4 plastry szynki parmeńskiej
30 g żółtego sera provolone
10 g pleśniowego sera
2 łyżki masła do smażenia
1 jajko
1 łyżka parmezanu
2 łyżki mąki migdałowej
sól do smaku
50 g mieszanej sałaty
100 g warzyw jak ogórek, pomidor, papryka
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka białego octu balsamicznego
Sos musztardowy
80 ml śmietanki, 36% tłuszczu
25 g masła
1 łyżka francuskiej musztardy bez cukru
Przygotowanie
Sałatę opłukać i osuszyć. Pokroić ogórka, pomidorki i paprykę. Dodać do sałaty. Do małego słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny i ocet. Doprawić solą, pieprzem i łyżeczką suszonych ziół prowansalskich. Wstrząsnąć sos energicznie, polać sałatkę i wymieszać.
Filet z kurczaka rozciąć na pół ale nie do końca. Lekko posolić i obłożyć parmeńską szynką, plastrami provolone i pokruszonym serem pleśniowym. Zwinąć mięso w rulon, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w panierce z migdałowej mąki i parmezanu. Zrumienić na maśle z obu stron. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać masłem z patelni i wstawić do nagrzanego na 200ºC piekarnika. Piec przez 15 minut.
W małym garnuszku rozpuścić masło, wlać śmietankę i zagotować. Dodać musztardę, doprawić solą i zagotować jeszcze raz cały czas mieszając. Polać sosem pokrojoną roladę z kurczaka.
Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 788,5 kcal
Tłuszcz – 66 g
Białko – 43,5 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik – 1,5 g