sobota, 20 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaWoke z wieprzowiny i warzyw

Woke z wieprzowiny i warzyw

Low carb woke z wieprzowiny i warzyw to pyszne danie na obiad lub kolację. Do tego dania można wykorzystać niskowęglowodanowe warzywa jak kapusta, brokuły czy szparagi. Z mięsa można wybrać polędwicę, schabowe lub szynkę. Jak w każdym woke tak i w low carb woke tniemy mięso na cienkie paski. Warzywa powinny być al dente i lekko chrupiące. Jeśli macie ochotę na makaron można dodać makaron cukiniowy lub szparagi pociąć na cienkie paski.

Low carb woke

2 porcje

Składniki

100 g brokułów

100 g szparagów

100 g czerwonej kapusty

1 ząbek czosnku

250 g schabowego bez kości

2 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka vinnego octu

1 łyżka tajskiej soi, jasnej

1 łyżeczka soku z limonki

1 łyżka nasion sezamu

pieprz do smaku

Przygotowanie

Podzielić brokuły na różyczki. Mięso pokroić na bardzo cienkie paski. Odciąć kłosy szparagów, resztę pociąć wzdłuż na cienkie paski. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Kapustę pokroić bardzo cienko najlepiej w malakserze. Zamiast czerwonej kapusty można użyć białej, młodej lub włoskiej. Rozgrzać olej arachidowy lub rzepakowy i wrzucić wszystkie warzywa. Wokować przez 2 minuty. następnie wlać soję, winny ocet i sok z limonki. Wokować jeszcze przez 1 minutę. Odsunąć warzywa na bok i wrzucić mięso. Wokować w wysokiej temperaturze przez 2 minuty. Następnie wymieszać mięso z warzywami. Uprażyć sezam na suchej patelni i posypać danie.

Wartość energetyczna 1 porcji 495 kcal

Tłuszcz – 38,5 g

Białko – 29 g

Węglowodany – 8,0 g

Błonnik – 5,0 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze