Low carb woke z wieprzowiny i warzyw to pyszne danie na obiad lub kolację. Do tego dania można wykorzystać niskowęglowodanowe warzywa jak kapusta, brokuły czy szparagi. Z mięsa można wybrać polędwicę, schabowe lub szynkę. Jak w każdym woke tak i w low carb woke tniemy mięso na cienkie paski. Warzywa powinny być al dente i lekko chrupiące. Jeśli macie ochotę na makaron można dodać makaron cukiniowy lub szparagi pociąć na cienkie paski.
Low carb woke
2 porcje
Składniki
100 g brokułów
100 g szparagów
100 g czerwonej kapusty
1 ząbek czosnku
250 g schabowego bez kości
2 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka vinnego octu
1 łyżka tajskiej soi, jasnej
1 łyżeczka soku z limonki
1 łyżka nasion sezamu
pieprz do smaku
Przygotowanie
Podzielić brokuły na różyczki. Mięso pokroić na bardzo cienkie paski. Odciąć kłosy szparagów, resztę pociąć wzdłuż na cienkie paski. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Kapustę pokroić bardzo cienko najlepiej w malakserze. Zamiast czerwonej kapusty można użyć białej, młodej lub włoskiej. Rozgrzać olej arachidowy lub rzepakowy i wrzucić wszystkie warzywa. Wokować przez 2 minuty. następnie wlać soję, winny ocet i sok z limonki. Wokować jeszcze przez 1 minutę. Odsunąć warzywa na bok i wrzucić mięso. Wokować w wysokiej temperaturze przez 2 minuty. Następnie wymieszać mięso z warzywami. Uprażyć sezam na suchej patelni i posypać danie.
Wartość energetyczna 1 porcji 495 kcal
Tłuszcz – 38,5 g
Białko – 29 g
Węglowodany – 8,0 g
Błonnik – 5,0 g