Jak zrobić mielone kotlety w wersji keto? Zamiast tartej bułki wystarczy dodać śmietankę wysokotłuszczową. Mielone kotlety keto będą puszyste i miękkie. Mielone kotlety można przyrządzić z dużej porcji i zamrozić. Te kotlety polubi cała rodzina.
Mielone kotlety keto
16 sztuk
Składniki
1 kg mielonego, wieprzowo – wołowe, min. 20% tłuszczu
1 jajko
150 ml śmietanki
1 cebula, 50 g
1 łyżka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy do grilla
30 g masła do smażenia
Przygotowanie
Obrać cebulę, pokroić w kostkę. Wsypać do wysokiego naczynia. Wlać śmietankę i zmiksować na puree. Przelać do miski. Dodać sól, przyprawy i mięso. Wrobić farsz i uformować 16 kotletów. Rozgrzać masło i smażyć kotlety na złoty kolor po obu stronach, około 3 minut po każdej. Podać z porcją kalafiorowego puree.
Wartość energetyczna 1 kotleta 213,3 kcal
Tłuszcz – 18,1 g
Białko – 12,1 g
Węglowodany – 0,5 g
Błonnik – 0,0 g