Jajeczne muffiny na śniadanie tym razem upiekłam z jarmużem. Muffiny z jarmużem przyrządzam często, ponieważ jarmuż jest bardzo zdrowy. Zawiera mało węglowodanów, jest bogaty w minerały, witaminy i błonnik. W mojej ketogennej kuchni jarmuż ma szerokie zastosowanie. Używam go do sałatki zwłaszcza młode liście. Dodaję go zupy. Przyrządzam jarmużowe zapiekanki i muffiny z jarmużem.
Jak przyrządzić muffiny z jarmużem?
Śniadaniowe muffiny bez mąki i cukru to muffiny na bazie jajek, błonnika w postaci zmielonej łuski babki płesznik i zielonych warzyw jak jarmuż, szpinak czy brokuły. Warzywa w tym przepisie decydują o zawartości węglowodanów. W zależności od restrykcyjności węglowodanowej można wybrać warzywa, które zawierają bardzo mało węglowodanów jak jarmuż czy nieco więcej jak np. zielony groszek.
Muffiny można doprawić ulubionymi przyprawami. Warto postawić na ostre przyprawy, które dodadzą daniu pikantności i zwiększą termogenezę.
Keto muffiny z jarmużem powinny zawierać odpowiednią ilość tłuszczu. W tym przepisie zastosowałam MCT olej. MCT to zdrowe tłuszcze nasycone, trójglicerydy o średniej długości. Ich działanie w organizmie różni się od pozostałych tłuszczów w diecie. Dzięki swojej budowie, MCT są w stanie przyspieszyć przemianę materii, przez co zwiększa się ilość spalonych kalorii, a waga maleje.
Muffiny smakują zarówno na ciepło jak i zimno. Można je przyrządzić z większej porcji i zamrozić. Jest to pyszne śniadanie na co dzień.
Jarmużowe muffiny
4 sztuki
Składniki
2 jajka
1 łyżka MCT oleju lub kokosowego oleju
50 g jarmużu, waga tylko miękkie liście
1 łyżeczka zmielonej łuski babki płesznik (błonnik)
80 ml śmietanki, 36% tł.
½ łyżeczki soku z cytryny
sól, kajeński pieprz, sól cebulowa do smaku
1 łyżeczka nasion czarnuszki do posypania
Przygotowanie
Jajka lekko zmiksować ze śmietanką, olejem MCT, sokiem z cytryny, przyprawami i błonnikiem. Następnie dodać pokrojony jarmuż i wymieszać. Papierowe papilotki umieścić w formie muffinowej i napełnić masą jajeczną. Posypać czarnuszka i wstawić do nagrzanego do 175ºC piekarnika i piec przez 20 minut.
Wartość odżywcza 1sztuki 160 kcal
Tłuszcze – 15 g
Białko – 4,8 g
Węglowodany – 1,5 g
Błonnik – 1,3 g