wtorek, 21 maja, 2024
Strona głównaZdrowieDlaczego insulina podnosi ciśnienie?

Dlaczego insulina podnosi ciśnienie?

Ostatnio przeczytałam bardzo ciekawą książkę „Why we gen sick”, która w dużej mierze jest poświęcona insulinooporności. Insulinooporność jest przyczyną wielu chorób i schorzeń takich jak: nadciśnienie, otyłość, stłuszczenie wątroby, demencja, rak oraz choroby układu krwionośnego i serca. Tak uważa autor tej książki Ben Bikman. Są to choroby, które dotykają miliony ludzi na całym świecie.

Co to jest insulina i insulinooporność?

Insulinooporność to wysokie stężenie insuliny we krwi. Chociaż insulina pełni ważną rolę w organizmie to jednak jej nadmiar ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie. Nie kończy się on tylko na insulinooporności. Insulina to hormon, który ma za zadanie utylizację glukozy. Zarówno hiperglikemia och hipoglikemia wpływa negatywnie na organizm. „Wysoki cukier” zwiększa stężenie insuliny, a „niski cukier” obniża.

Insulina odpowiada również za magazynowanie tłuszczów. „Wysoka insulina” stymuluje komórki tłuszczowe do wchłaniania glukozy ze krwi i jej przekształcenia w tłuszcz. Natomiast niskie stężenie insuliny umożliwia organizmowi wykorzystanie energii zmagazynowanej w tłuszczach.

Notorycznie podwyższona insulina zmusza organizm do obrony, komórki zmniejszają swoją podatność na hormon i rozwijają oporność na insulinę. W międzyczasie dieta obfitująca w węglowodany zwiększa poziom glukozy we krwi. Nie zapominajmy jednak, że glukoza we krwi prowokuje wydzielanie insuliny. Nieważne, że komórki są odporne na insulinę. Niezależnie od stopnia ich wrażliwości trzuska, organ odpowiedzialny za produkcję insuliny, wydziela ją jak tylko stężenie cukrów jest większe niż przewiduje norma.

Z czasem insulinooporność rozwija cukrzycę typu 2 oraz inne choroby i schorzenia.

Czy insulinooporność powoduje nadciśnienie?

10 milionów Polaków ma problemy z nadciśnieniem. Nadciśnienie stanowi ryzyko dla zdrowia i prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia. Osoby, o których stwierdzono insulinooporność na ogół rozwijają nadciśnienie. Dlatego zdiagnozowane nadciśnienie może oznaczać również insulinooporność.

Insulinooporność i wysokie stężenie insuliny we krwi powodują nadciśnienie. Insulina to hormon, który pobudza lub hamuje inne hormony. W przypadku nadciśnienia insulina wpływa na hormon zwany aldosteron. Jest to hormon produkowany przez korę nadnerczy i odpowiedzialny za gospodarkę wodną organizmu. Aldosteron zwiększa objętość krwi, co przyczynia się do nadciśnienia.

Ciągłe i podwyższone stężenie insuliny przyczynia się również do tego, że ścianki naczyń krwionośnych ulegają pogrubieniu co utrudnia przepływ krwi. U zdrowych osób naczynia krwionośne są chronione przez komórki, wytwarzające tlenek azotu. Tlenek azotu ma za zadanie rozszerzać naczynia krwionośne i zwiększać obwód żył. Jednak w przypadku insulinooporności prawdopodobnie te komórki nie produkują wystarczającej ilości tlenku azotu.

Insulinooporność i wiele innych chorób, które są jej skutkami są stanami zapalnymi. Trudno uwierzyć że u zdrowych osób insulina działa przeciwzapalnie!

Co powoduje nadciśnienie?

Nadciśnienie to skutek złej diety, obfitującej w tłuszcze i węglowodany. Tłuszcze i węglowodany to niezbyt dobrana para. Jednak tłuszcze nie powodują wydzielania insuliny, a węglowodany tak. Poza tym nadmierna konsumpcja alkoholu, nadwaga, stres, czynniki epigenetyczne, czy uwarunkowania genetyczne niewątpliwie mają wpływ na nadciśnienie.

Jak zmniejszyć lub wyleczyć nadciśnienie?

Ben Bikman i wielu innych naukowców twierdzi, że tylko lchf dieta oraz przerywany post mogą wyleczyć insulinooporność, a co za tym idzie i choroby, które ona powoduje. Autor zaleca zatem ograniczenie węglowodanów w diecie w postaci produktów zbożowych, słodzonych napojów, warzyw bogatych w skrobię i bardzo słodkich owoców. W ich miejsce poleca więcej tłuszczów i białek.

Ważnym elementem diety jest również przerywany post. 16 lub 18-godzinny post wspaniale reguluje insulinę i poziom cukru we krwi. Aktywność fizyczna również poprawia nadciśnienie.

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze