Jajka nigdy się nudzą, prawda! Proponuję kolejny przepis na omlet, tym razem wiosenny omlet na śniadanie. Jest pyszny i syci na długo. Typowe lchf śniadanie.
Jadam śniadanie dosyć późno, bo tak wygląda moje okno żywieniowe. Dlatego omlet często jest moim wczesnym lunchem niż śniadaniem. To jest też uniwersalność tel potrawy, ponieważ sprawdza się o każdej porze dnia.
Na blogu znajdziecie wiele wersji tej smacznej potrawy jak omlet cukiniowy, czy omlet zapiekany w serze. Lubię też omlet na słodko jak czekoladowy omlet. Oczywiście jest to omlet bez cukru, bo słodzę erytrytolem lub syropem z błonnika.
Głównym składnikiem omletu są jajka. Jaja to super jedzenie! Omlet z trzech jaj to 23 gramy białka i 18 gramów tłuszczu, ale również mnóstwo witamin i minerałów. W jajku jest prawie wszystko co potrzeba do prawidłowego odżywiania organizmu. Wiosenny omlet na śniadanie to dobry początek dnia.

Wiosenny omlet na śniadanie
1 porcja
Składniki
100 g brokułu
20 g zielonego groszku, może być mrożony, nie z puszki
½ łyżeczki soli
3 jajka
1 łyżka śmietanki, 36 % tł.
30 g masła
20 g cheddar lub innego ostrego sera
Przygotowanie
Rozpuścić masło na patelni. W garnuszku roztrzepać jajka ze śmietanką i solą, wylać na patelnię i lekko przemieszać. Smażyć przez 2 minuty w niskiej temperaturze. Następnie dodać zblanszowane różyczki brokułu i zielony groszek. Posypać omlet serem i smażyć przez 1 minutę pod pokrywką. Złożyć omlet na pół i przełożyć na talerz. Można zjeść dodatkowo z rukolą.
Wartość energetyczna omletu 654 kcal
Tłuszcze – 55 g
Białko – 33 g
Węglowodany – 5,0 g
Błonnik- 4,0 g