poniedziałek, 24 czerwca, 2024

Pyszne danie z resztek

Moje ulubione potrawy to dania z resztek. W weekend wyczyszczam lodówkę ze wszystkich resztek z całego tygodnia. To danie mogę krótko nazwać „wszystko do jednego garnka lub patelni”. Są tu między innymi niskowęglowodanowe warzywa, grzyby, kurczak, halloumi i jajka. Prosty lchf obiad z resztek.

Warzywa kroję w kostkę i smażę. Podobnie robię z grzybami, kurczakiem i halloumi. Miałam jeszcze jarmuż, który wcześniej obgotowałam w lekko osolonej wodzie. Jarmuż jest zdrowy, ale zawiera kwas szczawiowy, który usuwa jony wapnia z organizmu. Termiczna obróbka jarmużu temu zapobiega.

Innym niskowęglowodanowym warzywem jest dynia. O tej porze roku najczęściej gotuję dania z dynią piżmowa. Świetnie pasuje z jarmużem i oczywiście zawiera niewiele węglowodanów. Oprócz warzyw to danie zawiera również białko i tłuszcz. Znajdziecie w nim soczyste kawałki kurczaka, halloumi i smażone jajka.

Do smażenia jak zwykle polecam olej kokosowy, masło lub ghee. Są to najlepsze tłuszcze, ponieważ ich struktura nie ulega zmianie pod wpływem temperatury. O tym jak stosować różnego rodzaju tłuszcze pisałam wiele razy, między innymi w tym artykule, dobry tłuszcz nie jest zły.

LCHF obiad z resztek dieta na odchudzanie

LCHF obiad z resztek

4 porcje

Składniki

2 dymki

300 g cukinii

400 g dyni piżmowej

50 g pieczarek

1 czerwone chili

300 g jarmużu, tylko miękkie części

200 g fileta z piersi kurczaka

150 g halloumi

4 jajka

60 g kokosowego oleju lub masła

1 łyżeczka suszonego tymianku

sólo i czarny pieprz młotkowany do smaku

3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

Miękkie liście jarmużu pokroić w paski, włożyć do garnka, posolić i zalać wodą. Gotować 15 minut. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Cukinię, dynię, pieczarki, chili i dymkę pokrój w kostkę. Rozgrzać 2 łyżki kokosowego oleju i usmażyć warzywa. Przełożyć na talerz. Następnie pokroić kurczaka w kostkę, doprawić dowolnie wybranymi przyprawami i zrumienić na łyżce oleju. Następnie pokroić halloumi w kostkę i również zrumienić na reszcie kokosowego oleju. Dodać warzywa do mięsa i halloumi raz oliwę. Smażyć przez 2 minuty.

Na drugiej patelni usmażyć jajka sadzone. Podzielić danie na trzy porcje i jeść ze smażonym jajkiem.

Wartość energetyczna 1 porcji 566 kcal

Tłuszcze – 42,5 g

Białko – 32 g

Węglowodany – 12 g

Błonnik – 5,5 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze