Pesto szpinakowe jest idealne jako smarowidło na kanapkę czy jako dodatek na pizzę i do zupy. Oczywiście najlepsze jest domowe pesto! Wiadomo co się w nim znajduje, nie zawiera barwników i konserwantów. Gęste i smaczne pesto szpinakowe podobnie jak i inne sosy są idealnym źródłem tłuszczu w lchf diecie.
Pesto szpinakowe
ok. 200 g
Składniki
100 g świeżego szpinaku
50 ml oliwy z oliwek
5 g czosnku, 1 ząbek
20 g parmezanu
20 g włoskich orzechów
sól do smaku
Przygotowanie
Pokroić szpinak i zmiksować z utartym parmezanem, orzechami, czosnkiem i oliwą. Jeśli pesto wciąż jest mocno gęste dodać więcej oliwy. Pesto należy przechowywać w lodówce. Czas przechowywania to około tydzień czasu. Najlepiej wierzchnią warstwę pesto polać oliwą i zamknąć słoik.
Wartość energetyczna 1 porcji 665 kcal
Tłuszcz – 65 g
Białko – 13 g,
Węglowodany – 7 g
Błonnik – 2 g