Szparagi i halloumi to idealne połączenie. Zdrowa przekąska, śniadanie lub kolacja. Takie jedzonko można jeść o każdej porze dnia. Szparagi i halloumi polane delikatnym winegretem są bardzo zdrowe. Ser halloumi to ser solankowy. Najlepiej go usmażyć lub ugrillować. Jest wtedy lekko miękki w środku i bardzo smaczny. Szparagi są najlepsze w sezonie, który już niedługo się zacznie. Do przekąski można użyć również innych szparagów, np.białych.
Szparagi i halloumi
1 porcja
Składniki
100 g szparagów
65 g halloumi
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
sól do smaku
1 łyżeczka kaparów
½ łyżeczki dowolnych ziół
Przygotowanie
Odciąć twarde końcówki szparagów. Gotować szparagi w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić. Pokroić halloumi na kawałki i usmażyć na złoty kolor na maśle. Wymieszać ocet z oliwą, ziołami i kaparami. Doprawić szczyptą soli. Ułożyć szparagi na talerzu, a na wierzchu halloumi. Polać winegretem.
Wartość energetyczna 1 porcji 561kcal
Tłuszcz – 53 g
Białko – 17 g,
Węglowodany – 4 g
Błonnik – 2 g