poniedziałek, 15 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisySałatkiSzparagi i grillowane halloumi - zdrowa przekąska

Szparagi i grillowane halloumi – zdrowa przekąska

Szparagi i halloumi to idealne połączenie. Zdrowa przekąska, śniadanie lub kolacja. Takie jedzonko można jeść o każdej porze dnia. Szparagi i halloumi polane delikatnym winegretem są bardzo zdrowe. Ser halloumi to ser solankowy. Najlepiej go usmażyć lub ugrillować. Jest wtedy lekko miękki w środku i bardzo smaczny. Szparagi są najlepsze w sezonie, który już niedługo się zacznie. Do przekąski można użyć również innych szparagów, np.białych.

Szparagi i halloumi

1 porcja

Składniki

100 g szparagów

65 g halloumi

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu winnego

sól do smaku

1 łyżeczka kaparów

½ łyżeczki dowolnych ziół

Przygotowanie

Odciąć twarde końcówki szparagów. Gotować szparagi w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić. Pokroić halloumi na kawałki i usmażyć na złoty kolor na maśle. Wymieszać ocet z oliwą, ziołami i kaparami. Doprawić szczyptą soli. Ułożyć szparagi na talerzu, a na wierzchu halloumi. Polać winegretem.

Wartość energetyczna 1 porcji 561kcal

Tłuszcz – 53 g

Białko – 17 g,

Węglowodany – 4 g

Błonnik – 2 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze