Lubicie placki? Jak tak to na pewno placki migdałowe z kokosem przypadną Wam do smaku. Możecie je jeść ze czystym sumieniem, bo zawierają niewiele węglowodanów, a do tego są przesmaczne. Placki migdałowe są pyszne na śniadanie lub deser.
Placki migdałowe
6 placków
Składniki
150 g migdałowej mąki
12,5 g mąki kokosowej
4 jajka
100 ml migdałowego mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka błonnika witalnego
½ łyżeczki zmielonego kardamonu lub cynamonu
szczypta soli
15 g masła do smażenia
2 łyżki dżemu bez cukru
Przygotowanie
Wymieszać jajka z mlekiem migdałowym. W oddzielnej misce wymieszać mąkę migdałową mąkę, sodę do pieczenia, kardamon i błonnik. Dodać do mokrych składników i energicznie wymieszać. Odstawić na 20 minut, błonnik napęcznieje. Rozgrzać porcję masła i smażyć małe placki. Podać z dżemem.
Wartość energetyczna całej porcji 1092 kcal
Tłuszcz – 104 g
Białko – 30 g
Węglowodany – 9,0 g
Błonnik – 14 g