czwartek, 10 października, 2024
Strona głównaPrzepisyŚniadaniePlacki z masła orzechowego bez cukru, bez mąki i bez glutenu

Placki z masła orzechowego bez cukru, bez mąki i bez glutenu

Kto lubi placki? Placki z masła orzechowego zawierają tylko cztery składniki. To puszyste placki bez mąki, bez cukru i bez glutenu, a na dodatek paleo.

Przepis na placki z masłem orzechowym to przepis dla miłośników masła fistaszkowego. Przepis jest pozbawiony mąki zbożowej i zawiera niewiele węglowodanów. Jest to jeden z łatwiejszych przepisów na keto placki, który naprawdę zadziwia.

Kto by pomyślał, że masło orzechowe roztrzepane z jajkami i siemieniem lnianym tworzy ciasto na pyszne i puszyste placki.

Minimalna ilość składników, ręczny mikser i apetyt na placki – tylko tyle potrzeba aby przyrządzić te pyszne placki. Wszystkie składniki w przepisie są naturalnego pochodzenia.

Oczywiście jeśli stosujecie się do lchf diety to wybieracie masło fistaszkowe bez cukru. To jest prawdziwe super jedzenie, bogate w zdrowy tłuszcz, białko i błonnik.

placki z masłem orzechowym

Jak zrobić puszyste placki?

Tajemnicą puszystych keto i bezglutenowych placków jest ich sposób przyrządzenia. Masło orzechowe należy miksować z jajkami nieco dłużej aby dobrze je napowietrzyć. Wtedy placki będą po prostu rosły w oczach na rozgrzanym tłuszczu.

Zaletą tego przepisu jest to, że placki są dość cienkie i łatwo je przewrócić na drugą stronę podczas smażenia. Do smażenia najlepiej użyć masła, kokosowego oleju lub MCT oleju. Placki z masłem orzechowym wchłaniają sporo tłuszczu przez co są dodatkowo bardzo pożywne. Dlatego ważne jest też jaki tłuszcz użyjecie do smażenia.

Masło, smalec, olej kokosowy i MCT olej są najzdrowszymi tłuszczami do smażenia.

placki_keto_przepis_odchudzanie_lchf_dieta

Placki z masła orzechowego

10 placków

Składniki

100 ml orzechowego masła

5 jajek

1 łyżeczka siemienia lnianego, lekko zgniecionego

½ łyżeczki sody oczyszczonej

30 g tłuszczu do smażenia

Przygotowanie

Wszystkie składniki zmiksować na puszystą masę. Miksować przez 3 – 4 minuty. Rozgrzać patelnię z wybranym tłuszczem i usmażyć placki. Placki można zjeść z niskowęglowodanowymi owocami jak maliny lub jagody.

Wartość energetyczna jednego placka bez dodatków 133 kcal

Tłuszcz – 11,1 g

Białko – 6,4 g

Węglowodany – 1,7 g

Błonnik – 0,9 g

 

 

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze