Placki z twarożku są pyszne, bezglutenowe o low carb. Jest to wersja bez orzechów i mąki kokosowej, pasuje więc dla alergików ale nie tylko! Te placuszki smakują wszystkim. Placki zawierają dużo błonnika witalnego. Placki z twarożku są idealne na śniadanie lub na kolację, nawet jeśli macie ochotę na deser to takie placki również dobrze się sprawdzają. Do posłodzenia można użyć syropu z błonnikiem.
Placki z twarożku
2 porcje – 12 placków
Składniki
4 jajka
250 g twarożku wiejskiego
1 łyżka błonnika witalnego, zmielonego na proszek
½ łyżeczki soli
50 g kokosowego oleju do smażenia
150 ml śmietanki
50 g borówek
syrop z błonnika do polania, opcjonalnie
Przygotowanie
Twarożek wymieszać energicznie z błonnikiem. Najlepiej użyć dobrze zmielony błonnik. Następnie dodać jajka, sól i za pomocą balonowej trzepaczki dokładnie wszystko wymieszać. Smażyć małe placki na złoty kolor. Masa na placki jest bardzo gęsta ale placki po upieczeniu są bardzo puszyste. Ubić śmietankę i wraz z borówkami podać do placków. Można polać fiber syropem.
Wartość energetyczna całej porcji 574,5 kcal
Tłuszcz – 46,5 g
Białko – 32 g
Węglowodany – 7,0 g
Błonnik – 5,5 g