Czy Wiesz że
Zdrowe odżywianie i produkty bez węglowodanów prowadzą nie tylko do utraty wagi ale również do lepszego samopoczucia. To, że pomarańcze zawierają dużo witaminy C wiedzą o tym prawie wszyscy. Ale pomarańcze zawierają również dużo cukru, który podnosi poziom glukozy we krwi i zwiększa wydzielanie insuliny. Dużo witamin i między innymi witaminy C znajdziecie w ogólnie spożywanych warzywach jak brokuły, kalafior, cukinia, kapusta czy szparagi. Te warzywa są zdecydowanie lepszą alternatywą dla zdrowia, ze względu na małą zawartość węglowodanów. Łącząc je i produkty bez węglowodanów otrzymacie jadłospis, na który składają się wysokoenergetyczne i niskowęglowodanowe posiłki.
Nie każdy natomiast wie, że pestki malin mają właściwości antyrakowe, błonnik polepsza trawienie, warzywa kapustne zawierają bardzo mało węglowodanów, awokado jest źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, a szparagi zawierają dużo kwasu foliowego. Stosując odpowiednią dietę można naprawdę wyzdrowieć!
Poniżej przedstawiliśmy produkty bez węglowodanów i produkty, które zawierają ich bardzo mało. Są to produkty ogólnie dostępne, które warto dodać do codziennej diety, nie tylko ze względu na właściwości odchudzające ale również na poprawę zdrowia.
Produkty bez węglowodanów
Dieta w 100% bezwęglowodanowa nie istnieje. Węglowodany można znaleźć w najbardziej zadziwiających produktach, co sprawia trudności z ich wykluczeniem z codziennej diety. Są jednak produkty bez węglowodanów, do których należą jajka, mięso, drób i ryby. To są jedyne produkty bez węglowodanów, które można jeść w dowolnej ilości będąc na lchf diecie czyli diecie bezwęglowodanowej.
Warzywa kapustowate
Warzywa kapustowate to warzywa z bardzo niską zawartością węglowodanów. Są bogate w witaminę C, która zapobiega przeziębieniom. Do nich należą brokuły, brukwia, cukinia, jarmuż, wszystkie rodzaje kapust, kalafior, kalarepa i wiele innych. Oprócz niskiej zawartości węglowodanów są to warzywa, które przyspieszają trawienie ze względu na bogactwo błonnika. Błonnik poprawia perystaltykę jelit. Ponieważ nie jest wchłaniany przez układ pokarmowy nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Mało tego, dużo błonnika w diecie zaspokaja głód na długo. Warzywa kapustne można podawać do mięsa i ryb i w ten sposób wyeliminować ziemniaki, makaron i inne wysokowęglowodanowe produkty.
Awokado
Awokado jest przyjacielem serca. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na rozkład tkanki tłuszczowej. Magnez, potas i witamina E zawarte w awokado skutecznie chronią serce. Awokado zawiera również bardzo mało węglowodanów zaledwie 2 gramy i aż blisko 7 gramów błonnika.
Niskowęglowodanowe owoce
Trudno o niskowęglowodanowe owoce ale takie jak jagody i maliny można jeść na diecie bezwęglowodanowej oczywiście z umiarem. Jagody zawierają 6 gramów węglowodanów ale również 3 gramy błonnika. Ponadto znajduje się w nich sporo witamin jak A i C. Jagody stabilizują poziom cukru we krwi.
Maliny zawierają jeszcze mniej węglowodanów niż jagody, około 4 gramów. Poza tym mają również sporo zdrowego błonnika i mnóstwo minerałów. To pestki malin są bogate w błonnik i zapobiegają rakowi jelita. Maliny mają antyzapalne właściwości jak również właściwości rozkurczające. Wpływają pozytywnie na pracę jelita. Pestki malin nie podlegają trawieniu, ale za to skutecznie wspomagają usuwanie z organizmu niestrawionych resztek pokarmowych.
Pamiętaj, że stan Twojego zdrowia ściśle zależy od diety i ilości spożywanych produktów bez węglowodanów mających na nią wpływ.
Witam serdecznie. przepisy super. Proszę mi napisać gdzie kupić syrop z błonnika do slodzienia?
W sklepach online np. w guiltfree.pl