Pizza na brokułowym spodzie to kolejna lchf pizza, a więc pizza bez mąki i bezglutenowa, która perfekcyjnie zaspokaja głód na LCHF diecie. Pizza jest smaczna i oczywiście można ją skomponować według własnego upodobania. My polecamy z z kozim serem, mozzarellą i oliwkami oraz pomidorowym pesto. Brokuły w spodzie do pizzy można zastąpić kalafiorem.
Pizza na brokułowym spodzie
1 pizza – 6 portioner
Składniki:
260 g brokułu
40 g mąki migdałowej
12 g błonnika vitalnego
2 duże jajka
½ łyżeczki soli
100 g koziej feta
150 g mozzarella, utartej
15 czarnych oliwek
3 łyżki pomidorowego pesto
1 łyżeczka suszonego oregano
30 g rukoli
czerwona cebula do smaku
Przygotowanie
Zmiksować brokuły najlepiej w malakserze. Dodać jajka, mąkę migdałową, błonnik, jajka i sól. Miksować do połączenia składników. Formę do pieczenia przykryć papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto na grubość 0,5 cm. Nastawić piekarnik na 200ºC i piec spód do pizzy przez 8 minut. Wyjąć z piekarnika. Na gorącym spodzie rozprowadzić pesto, pokruszony ser, oliwki i utartą mozzarellę. Wstawić do piekarnika i piec przez przez 8 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać oregano. Lekko przestudzoną pizzę udekorować rukolą, cebulą i pokroić na 6 porcji.
Wartość energetyczna 1 porcji 280 kcal
Tłuszcz – 23,5 g
Białko – 13,7 g
Węglowodany – 3,5 g
Błonnik – 3,9 g