sobota, 27 kwietnia, 2024

Sos aioli

Sos aioli to wspaniały emulsyjny sos, który jest nie tylko smaczny ale idealny dla lchf diety. Jest to sos majonezowy z dodatkiem soli czosnkowej, oliwy lub oleju i anchois. Ostry sos o smaku czosnkowym i wspaniałym żółtym kolorem. Pasuje do jajek, pieczonego mięsa i ryby. Przepis na sos aioli można urozmaicić dodając szczyptę szczypiorku czy niesłodzonej musztardy.

Przepis na sos aioli

4 porcje

Składniki:

2 żółtka

2 fileciki anchois

1 łyżeczka soli czosnkowej

200 ml oliwy z oliwek

sól do smaku

1 łyżka soku z cytryny

¼ łyżeczki białego pieprzu

Przygotowanie

Fileciki anchois drobno pokroić i zmiksować z żółtkami i czosnkową solą. Wlewać oliwę powolnym strumieniem cały czas miksując. Sos będzie gęsty. Dodać sok z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Sos należy przechowywać w lodówce do tygodnia.

Wartość energetyczna 1 porcji  454,4 kcal

Tłuszcze – 48,8 g

Białko – 2,3 g

Węglowodany – 1,5 g

Błonnik – 0,0 g

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze