Sos aioli to wspaniały emulsyjny sos, który jest nie tylko smaczny ale idealny dla lchf diety. Jest to sos majonezowy z dodatkiem soli czosnkowej, oliwy lub oleju i anchois. Ostry sos o smaku czosnkowym i wspaniałym żółtym kolorem. Pasuje do jajek, pieczonego mięsa i ryby. Przepis na sos aioli można urozmaicić dodając szczyptę szczypiorku czy niesłodzonej musztardy.
Przepis na sos aioli
4 porcje
Składniki:
2 żółtka
2 fileciki anchois
1 łyżeczka soli czosnkowej
200 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny
¼ łyżeczki białego pieprzu
Przygotowanie
Fileciki anchois drobno pokroić i zmiksować z żółtkami i czosnkową solą. Wlewać oliwę powolnym strumieniem cały czas miksując. Sos będzie gęsty. Dodać sok z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Sos należy przechowywać w lodówce do tygodnia.
Wartość energetyczna 1 porcji 454,4 kcal
Tłuszcze – 48,8 g
Białko – 2,3 g
Węglowodany – 1,5 g
Błonnik – 0,0 g