Ostatnio dowiedziałam się mnóstwo pozytywnych rzeczy o rukoli. Bardzo lubię to zielsko i często podjadam. Głównie jadam rukolę ze względu na błonnik i walory smakowe. Okazuje się, że rukola w diecie ma również wiele właściwości zdrowotnych. Niewiele osób wie, że rukola działa antynowotworowo, dzięki sporej zawartości antyoksydantów. Natomiast dzięki zawartości żelaza zapobiega anemii. Poza tym rukola zapobiega zapaleniom, wspomaga pracę wątroby, chroni nerki i zapobiega cukrzycy. Chroni rownież oczy i wzmacnia kości.
Rukola w diecie poprawia trawienie
Przy tak tłustej diecie jaką jest diet lchf, błonnik jest bardzo wskazany i najlepiej go spożywać w naturalnej postaci, a więc w postaci niskowęglowodanowych warzyw. Warto więc spożywać sałatki na bazie rukoli. Błonnik zapewnia długie uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. Rukola pomaga utrzymać optymalny poziom pH w organizmie, dzięki zasadowemu odczynowi. Zatem regularne spożycie rukoli i innych warzyw zielono liściastych poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.
Jeśli walczycie z nadprogramowymi kilogramami to warto postawić na rukolę!
Rukola to prawdziwa bomba minerałowa i witaminowa
Rukola zawiera sporo kwasu foliowego (B9) oraz innych witamin z grupy B. Poza witaminami B jest w niej sporo witaminy C oraz prekursora witaminy A. Na szczególną uwagę zasługuje duża zawartość witaminy K. Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, oraz reguluje gospodarkę wapniową.
W rukoli znajduje się również mangan, wapń i żelazo. Osoby nietolerujące mleko i przetwory mleczne nie muszą martwić się niedostatkiem wapnia, jeśli dodadzą do swojej codziennej diety rukolę, czy inne warzywa zielono liściaste jak np. szpinak. W odróżnieniu od szpinaku zawierają bardzo mało szczawianów.
Ponoć działa jak afrodyzjak
Sałata rukola to naturalny afrodyzjak. Zawiera tlenek azotu, który poprawia krążenie i zwiększa libido. Tak więc prostym sposobem na romantyczną kolację może być sałatka na bazie zielonych, pieprznych liści rukoli lub brokułowa pizza obficie posypana drogocennym zielskiem.
Rukola w cukrzycy
Szereg badań naukowych wykazuje, że nasiona rukoli zapobiegają wahaniom glukozy we krwi. Zielone warzywa poprawiają wrażliwość na insulinę. Zmniejszają również hiperglikemię oraz obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów. Spożywaniu rukoli zatem, może obniżyć poziom cukru we krwi i dzięki temu złagodzić stan zapalny.
Rukola zwiększa objętość posiłków przy niewielkim obciążeniu węglowodanowym. Dieta dla cukrzyka to przede wszystkim ograniczenie węglowodanów.
Zielone warzywa poprawiają wrażliwość na insulinę
Potencjalne zalety rukoli
Posiada właściwości przeciwrakowe 😯
Jest bogata w wapń, potas, kwas foliowy, witaminę C, K i prekursora witaminy A 😯
Ma niską zawartość szczawianów😀
Ma cudowny smak 😜
Wspomaga działanie układu sercowo – naczyniowego 😍
Posiada właściwości przeciwzapalne 😯
Może zmniejszyć ryzyko powstawania zakrzepów 😯
Zwiększa libido i pomaga w zaburzeniach erekcji 👍
Wartości odżywcze rukoli
Na diecie LCHF nie liczymy kalorii, ale zwracamy uwagę na ilość makroelementów. W rukoli zdecydowanie przeważają węglowodany. Netto zawartość węglowodanów wynosi 2 g na 100 g produktu. Resztę, czyli 1,7 g stanowi błonnik pokarmowy. Jak wynika z wyżej i poniżej wymienionych danych rukola w diecie ma nieograniczone zalety, również w diecie lchf.
Składnik | Zawartość w 100 gram |
Wartość energetyczna | 25 kcal |
Węglowodany | 3,7 g |
Błonnik pokarmowy | 1,6 g |
Cukry | 2,1 g |
Tłuszcze | 0,7 g |
Białko | 2,6 g |
Sód | 27 mg |
Potas | 369 mg |
Wapń | 160 mg |
Żelazo | 1,5 mg |
Woda | 91,7 g |
Tokoferol | 0,43 mg |
Niacyna | 0,3 mg |
Kwas pantotenowy | 0,44 mg |
Ryboflawina | 0,09 mg |
Tiamina | 0,04 mg |
Witamina A | 2373 IU |
Beta-karoten | 1424 mcg |
Luteina i zeaksantyna | 3555 mcg |
Witamina B6 | 0,07 mg |
Witamina C | 15 mg |
Witamina E | 0,04 mg |
Witamina K | 108,6 mcg |
Źródło:
- usda.gov.pl
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/282769#risks – Everything you need to know about arugula