poniedziałek, 24 czerwca, 2024
Strona głównaOdżywianieNa zdrowie - rukola!

Na zdrowie – rukola!

Ostatnio dowiedziałam się mnóstwo pozytywnych rzeczy o rukoli. Bardzo lubię to zielsko i często podjadam. Głównie jadam rukolę ze względu na błonnik i walory smakowe. Okazuje się, że rukola w diecie ma również wiele właściwości zdrowotnych. Niewiele osób wie, że rukola działa antynowotworowo, dzięki sporej zawartości antyoksydantów. Natomiast dzięki zawartości żelaza zapobiega anemii. Poza tym rukola zapobiega zapaleniom, wspomaga pracę wątroby, chroni nerki i zapobiega cukrzycy. Chroni rownież oczy i wzmacnia kości.

Rukola w diecie poprawia trawienie

Przy tak tłustej diecie jaką jest diet lchf, błonnik jest bardzo wskazany i najlepiej go spożywać w naturalnej postaci, a więc w postaci niskowęglowodanowych warzyw. Warto więc spożywać sałatki na bazie rukoli. Błonnik zapewnia długie uczucie sytości i poprawia perystaltykę jelit. Rukola pomaga utrzymać optymalny poziom pH w organizmie, dzięki zasadowemu odczynowi. Zatem regularne spożycie rukoli i innych warzyw zielono liściastych poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.

Jeśli walczycie z nadprogramowymi kilogramami to warto postawić na rukolę!

Rukola to prawdziwa bomba minerałowa i witaminowa

Rukola zawiera sporo kwasu foliowego (B9) oraz innych witamin z grupy B. Poza witaminami B jest w niej sporo witaminy C oraz prekursora witaminy A. Na szczególną uwagę zasługuje duża zawartość witaminy K. Witamina K jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bierze udział w procesie krzepnięcia krwi, oraz reguluje gospodarkę wapniową.

W rukoli znajduje się również mangan, wapń i żelazo. Osoby nietolerujące mleko i przetwory mleczne nie muszą martwić się niedostatkiem wapnia, jeśli dodadzą do swojej codziennej diety rukolę, czy inne warzywa zielono liściaste jak np. szpinak. W odróżnieniu od szpinaku zawierają bardzo mało szczawianów.

pizza_lchf_przepis

Ponoć działa jak afrodyzjak

Sałata rukola to naturalny afrodyzjak. Zawiera tlenek azotu, który poprawia krążenie i zwiększa libido. Tak więc prostym sposobem na romantyczną kolację może być sałatka na bazie zielonych, pieprznych liści rukoli lub brokułowa pizza obficie posypana drogocennym zielskiem.

Rukola w cukrzycy

Szereg badań naukowych wykazuje, że nasiona rukoli zapobiegają wahaniom glukozy we krwi. Zielone warzywa poprawiają wrażliwość na insulinę. Zmniejszają również hiperglikemię oraz obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów. Spożywaniu rukoli zatem, może obniżyć poziom cukru we krwi i dzięki temu złagodzić stan zapalny.

Rukola zwiększa objętość posiłków przy niewielkim obciążeniu węglowodanowym. Dieta dla cukrzyka to przede wszystkim ograniczenie węglowodanów.

Zielone warzywa poprawiają wrażliwość na insulinę

Potencjalne zalety rukoli

Posiada właściwości przeciwrakowe 😯

Jest bogata w wapń, potas, kwas foliowy, witaminę C, K i prekursora witaminy A 😯

Ma niską zawartość szczawianów😀

Ma cudowny smak 😜

Wspomaga działanie układu sercowo – naczyniowego 😍

Posiada właściwości przeciwzapalne 😯

Może zmniejszyć ryzyko powstawania zakrzepów 😯

Zwiększa libido i pomaga w zaburzeniach erekcji 👍

Wartości odżywcze rukoli

Na diecie LCHF nie liczymy kalorii, ale zwracamy uwagę na ilość makroelementów. W rukoli zdecydowanie przeważają węglowodany. Netto zawartość węglowodanów wynosi 2 g na 100 g produktu. Resztę, czyli 1,7 g stanowi błonnik pokarmowy. Jak wynika z wyżej i poniżej wymienionych danych rukola w diecie ma nieograniczone zalety, również w diecie lchf.

SkładnikZawartość w 100 gram
Wartość energetyczna25 kcal
Węglowodany3,7 g
Błonnik pokarmowy1,6 g
Cukry2,1 g
Tłuszcze0,7 g
Białko2,6 g
Sód27 mg
Potas369 mg
Wapń160 mg
Żelazo1,5 mg
Woda91,7 g
Tokoferol0,43 mg
Niacyna0,3 mg
Kwas pantotenowy0,44 mg
Ryboflawina0,09 mg
Tiamina0,04 mg
Witamina A2373 IU
Beta-karoten1424 mcg
Luteina i zeaksantyna3555 mcg
Witamina B60,07 mg
Witamina C15 mg
Witamina E0,04 mg
Witamina K108,6 mcg

Źródło:

  1. usda.gov.pl
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/282769#risks – Everything you need to know about arugula
Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze