Pizza bułeczki mocno tłuste! Naprawdę nie przesadzam, że są tłuste. Zawierają mozzarellę, mieloną wieprzowina, jajka, mąkę migdałową, czyli jednym słowem moje ulubione lchf produkty na co dzień. Bułeczki są niezmiernie syte. Jak dla mnie 2 bułeczki to aż za dużo! Świetnie smakują z rukolą.
Do produkcji bułeczek wykorzystałam, przepis na pizza bułeczki. Ten przepis można łatwo modyfikować i dlatego pozwoliłam sobie upiec bułeczki z mielonym mięsem. Mięsa nie żałowałam, zresztą sera też. Ten pomysł wziął się z przepisu na pizzę bianco z mielonym mięsem.
Bardzo lubię te pizza bułeczki. Przyrządza się łatwo, choć ciasto jest lepiące. Ale podczas pieczenia dzieje się coś magicznego. Mozzarellą się rozpuszcza, przypieka, a same bułeczki nabierają kształtu. Po upieczeniu przestają się kleić, cudownie pachną i są bardzo smaczne. Obowiązkowo trzeba je posypać oregano! To już całkiem pachną i smakują jak pizza!
Warto dobrze doprawić mielone podczas smażenia. Użyłam kminu rzymskiego, mielonej kolendry i pieprzu kajeńskiego. Postawiłam na ostrość i dodałam jeszcze chili. Wiecie, że chili podwyższa termogenezę poposiłkową. Używam chili tam gdzie się da.
Pizza bułeczki
12 sztuk
Składniki
4 jajka
100 g serka łaciate, 23% tłuszczu
2 łyżki zmielonych łusek babki płesznik, błonnik
300 g mozzarella
100 g mąki migdałowej, blanszowanej
1 łyżeczka soli
2 łyżki przecieru pomidorowego
500 g mielonego z wieprzowiny
1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
1 łyżeczka kolendry, mielonej
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
30 g cebuli
2 ząbki czosnku
1 czerwone chili
1 łyżka masła, oleju kokosowego, smalcu lub MCT
oregano do posypania
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 180ºC. Zmiksować jajka z serkiem, solą, mielonymi łuskami babki płesznik i mąką migdałową. Dodać tartą mozzarellę i wymieszać. Odstawić ciasto na 15 minut. Błonnik napęcznieje i ciasto będzie łatwiejsze w obróbce.
Rozgrzać tłuszcz na patelni. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, chili i mięsem. Doprawić przyprawami. Rozprowadzić ciasto na grubość 1 cm na kawałku folii spożywczej. Posmarować placek przecierem pomidorowym. Pokroić na grube kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15 – 20 minut w nagrzanym na 180ºC piekarniku. Po upieczeniu zaraz posypać oregano.
Wartość energetyczna 1 bułeczki o wadze około 100 g, 285 kcal
Tłuszcz – 23,5 g
Białko – 16 g
Węglowodany – 1,7 g
Błonnik – 2,0 g