poniedziałek, 4 listopada, 2024

Bułeczki mocno tłuste

Pizza bułeczki mocno tłuste! Naprawdę nie przesadzam, że są tłuste. Zawierają mozzarellę, mieloną wieprzowina, jajka, mąkę migdałową, czyli jednym słowem moje ulubione lchf produkty na co dzień. Bułeczki są niezmiernie syte. Jak dla mnie 2 bułeczki to aż za dużo! Świetnie smakują z rukolą.

Do produkcji bułeczek wykorzystałam, przepis na pizza bułeczki. Ten przepis można łatwo modyfikować i dlatego pozwoliłam sobie upiec bułeczki z mielonym mięsem. Mięsa nie żałowałam, zresztą sera też. Ten pomysł wziął się z przepisu na pizzę bianco z mielonym mięsem.

Bardzo lubię te pizza bułeczki. Przyrządza się łatwo, choć ciasto jest lepiące. Ale podczas pieczenia dzieje się coś magicznego. Mozzarellą się rozpuszcza, przypieka, a same bułeczki nabierają kształtu. Po upieczeniu przestają się kleić, cudownie pachną i są bardzo smaczne. Obowiązkowo trzeba je posypać oregano! To już całkiem pachną i smakują jak pizza!

Warto dobrze doprawić mielone podczas smażenia. Użyłam kminu rzymskiego, mielonej kolendry i pieprzu kajeńskiego. Postawiłam na ostrość i dodałam jeszcze chili. Wiecie, że chili podwyższa termogenezę poposiłkową. Używam chili tam gdzie się da.

pizza bułeczki zdrowe odchudzanie dieta jadłospis konsultacje dietetyk lchf dieta

Pizza bułeczki

12 sztuk

Składniki

4 jajka

100 g serka łaciate, 23% tłuszczu

2 łyżki zmielonych łusek babki płesznik, błonnik

300 g mozzarella

100 g mąki migdałowej, blanszowanej

1 łyżeczka soli

2 łyżki przecieru pomidorowego

500 g mielonego z wieprzowiny

1 łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego

1 łyżeczka kolendry, mielonej

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

30 g cebuli

2 ząbki czosnku

1 czerwone chili

1 łyżka masła, oleju kokosowego, smalcu lub MCT

oregano do posypania

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 180ºC. Zmiksować jajka z serkiem, solą, mielonymi łuskami babki płesznik i mąką migdałową. Dodać tartą mozzarellę i wymieszać. Odstawić ciasto na 15 minut. Błonnik napęcznieje i ciasto będzie łatwiejsze w obróbce.

Rozgrzać tłuszcz na patelni. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, chili i mięsem. Doprawić przyprawami. Rozprowadzić ciasto na grubość 1 cm na kawałku folii spożywczej. Posmarować placek przecierem pomidorowym. Pokroić na grube kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 15 – 20 minut w nagrzanym na 180ºC piekarniku. Po upieczeniu zaraz posypać oregano.

Wartość energetyczna 1 bułeczki o wadze około 100 g, 285 kcal

Tłuszcz – 23,5 g

Białko – 16 g

Węglowodany – 1,7 g

Błonnik – 2,0 g

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze