Przejście na dietę ketogeniczną wiąże się z rezygnacją z produktów zawierających węglowodany w przeważającej ilości. Produkty wysokowęglowodanowe jak makaron bardzo łatwo można zastąpić niskowęglowodanowymi warzywami jak cukinia i np. przyrządzić cannelloni w wersji keto. Cukinia to typowe niskowęglowodanowe warzywo stosowane w przepisach lchf i innych dietach wysokotłuszczowych.
Cukinia to niskowęglowodanowe warzywo!
Dostępna przez cały rok cukinia, króluje w mojej kuchni. To warzywo zawiera zaledwie 3 gramy węglowodanów na 100 gram produktu. To bardzo mało! Nic dziwnego, że cukinia jest tak popularna na diecie ketogenicznej, gdzie ograniczenie węglowodanów jest bardzo restrykcyjne.
W cukinii przeważają witaminy rozpuszczalne w wodzie. Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach przeważa witamina K. Cukinia zawiera sporo fosforu, magnezu, potasu i żelaza. Mimo wszystko cukinia charakteryzuje się niską gęstością odżywczą. Popularność cukinii pod względem diety ketogenicznej wiąże się przede wszystkim z niską zawartością węglowodanów.
Cannelloni w wersji keto
Cannelloni to popularne danie makaronowe, które również można przyrządzić w wersji keto, zastępując makaron cukinią. Do tego dania można wykorzystać sos bolognese lub sos z mielonego mięsa w bardziej uproszczonej wersji. Danie można dodatkowo wzbogacić o awokado. W ten sposób otrzymamy wysokowartościowy, zbilansowany posiłek, który zawiera makroelementy w stosownych ilościach dla diety ketogenicznej ale też posiłek o wysokiej gęstości energetycznej i spożywczej.
Cannelloni z cukinii
4 porcje
Składniki
400 g mielonego mięsa wołowiny
3 łyżki masła
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
500 g cukinii, 2 średniej wielkości
200 g pomidorów z puszki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
200 g mozzarella lub żółtego sera
po ¼ łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, wędzonej papryki i kajeńskiego pieprzu
sól i ½ łyżeczki pieprz do smaku
Do podania
rukola
awokado
dowolne nasiona
Przygotowanie
Cukinię pociąć na cienkie paski, np. za pomocą mandoliny. Lekko posolić. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i przyprawy. Smażyć aż cebula się zeszkli. Następnie dodać mielone mięso i smażyć przez 3 minuty. Wlać pokrojone pomidory z puszki, dodać oregano i gotować sos przez 20 minut. Po ugotowaniu sos ostudzić.
Paski cukinii ułożyć wzdłuż, nadziać sosem, startą mozzarellą i zwijać w rulon. Układać cannelloni w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Posypać resztą mozzarelli i zapiec w piekarniku nagrzanym na 180ºC. Piec przez 10 – 15 minut. Jeść z rukolą i awokado, posypanym nasionami.
Wartość energetyczna 1 porcji bez dodatków 495 kcal
Tłuszcze – 37 g
Białko – 30 g
Węglowodany – 4,0 g
Błonnik- 4,0 g