piątek, 14 czerwca, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaNadziewane roladki cukiniowe czyli cannelloni w wersji keto

Nadziewane roladki cukiniowe czyli cannelloni w wersji keto

Przejście na dietę ketogeniczną wiąże się z rezygnacją z produktów zawierających węglowodany w przeważającej ilości. Produkty wysokowęglowodanowe jak makaron bardzo łatwo można zastąpić niskowęglowodanowymi warzywami jak cukinia i np. przyrządzić cannelloni w wersji keto. Cukinia to typowe niskowęglowodanowe warzywo stosowane w przepisach lchf i innych dietach wysokotłuszczowych.

Cukinia to niskowęglowodanowe warzywo!

Dostępna przez cały rok cukinia, króluje w mojej kuchni. To warzywo zawiera zaledwie 3 gramy węglowodanów na 100 gram produktu. To bardzo mało! Nic dziwnego, że cukinia jest tak popularna na diecie ketogenicznej, gdzie ograniczenie węglowodanów jest bardzo restrykcyjne.

W cukinii przeważają witaminy rozpuszczalne w wodzie. Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach przeważa witamina K. Cukinia zawiera sporo fosforu, magnezu, potasu i żelaza. Mimo wszystko cukinia charakteryzuje się niską gęstością odżywczą. Popularność cukinii pod względem diety ketogenicznej wiąże się przede wszystkim z niską zawartością węglowodanów.

cannelloni cukiniowe lchf dieta gotowy jadłospis kup dietę

Cannelloni w wersji keto

Cannelloni to popularne danie makaronowe, które również można przyrządzić w wersji keto, zastępując makaron cukinią. Do tego dania można wykorzystać sos bolognese lub sos z mielonego mięsa w bardziej uproszczonej wersji. Danie można dodatkowo wzbogacić o awokado. W ten sposób otrzymamy wysokowartościowy, zbilansowany posiłek, który zawiera makroelementy w stosownych ilościach dla diety ketogenicznej ale też posiłek o wysokiej gęstości energetycznej i spożywczej.

cukinia w diecie ketogenicznej low carb

Cannelloni z cukinii

4 porcje

Składniki

400 g mielonego mięsa wołowiny

3 łyżki masła

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

500 g cukinii, 2 średniej wielkości

200 g pomidorów z puszki

1 łyżka oliwy z oliwek 

1 łyżeczka suszonego oregano

200 g mozzarella lub żółtego sera

po ¼ łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, wędzonej papryki i kajeńskiego pieprzu

sól i ½ łyżeczki pieprz do smaku

Do podania

rukola

awokado

dowolne nasiona

Przygotowanie

Cukinię pociąć na cienkie paski, np. za pomocą mandoliny. Lekko posolić. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i przyprawy. Smażyć aż cebula się zeszkli. Następnie dodać mielone mięso i smażyć przez 3 minuty. Wlać pokrojone pomidory z puszki, dodać oregano i gotować sos przez 20 minut. Po ugotowaniu sos ostudzić.

Paski cukinii ułożyć wzdłuż, nadziać sosem, startą mozzarellą i zwijać w rulon. Układać cannelloni w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Posypać resztą mozzarelli i zapiec w piekarniku nagrzanym na 180ºC. Piec przez 10 – 15 minut. Jeść z rukolą i awokado, posypanym nasionami.

Wartość energetyczna 1 porcji bez dodatków 495 kcal

Tłuszcze – 37 g

Białko – 30 g

Węglowodany – 4,0 g

Błonnik- 4,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze