Na upały są najlepsze lekkie dania, które nie wymagają stania przy garnkach. Do nich należą wszelkiego rodzaju sałatki. LCHF sałatka, a więc sałatka niskowęglowodanowa powinna zawierać jak najmniej węglowodanów, jakieś źródło białka i oczywiście odpowiednią ilość tłuszczów. Wtedy będzie to nie tylko pyszna i szybka sałatka na lato, ale również dietetyczne danie odpowiadające wymogom LCHF.
Dzisiaj proponuję kolejny przepis na sałatkę z tuńczykiem i jajkami. Jest to klasyczna sałatka na bazie tuńczyka w zalewie z wody, jajek, i sosu. Tuńczyk jest chudą rybą. Pewnie spytacie, dlaczego użyłam zatem tuńczyka z wody zamiast w oleju? Otóż będąc na lchf diecie sama kontroluję jakie tłuszcze chcę spożywać. Używam tłuszcze ekologiczne i jak najmniej rafinowane. Z olejem bywa różnie.
Oprócz jajek, źródłem tłuszczu w tej sałatce jest dressing. Polecam dressing Cezar. Jest to pyszny dressing, który nadał imię słynnej sałatce Cezar. Przyrządza go się z żółtek, oliwy i parmezanu z dodatkiem musztardy. Ten dressing świetnie pasuje do większości sałatek. Przepis poniżej to cztery porcje dressingu, więc zaplanujcie kolejne niskowęglowodanowe sałatki, tak aby go wykorzystać.
Czy można schudnąć lub zachować wagę na wakacjach?
Pewnie, że można! Zawsze można wybrać smaczną sałatkę lub porcję mięsa bez węglowodanów. Na wakacjach wszędzie są serwowane frytki, zapiekanki z bagietek czy pizze. To typowy fast food, którego trzeba się po prostu wystrzegać. Lepiej zjeść grecką sałatkę czy porcję mięsa lub ryby z grilla. Kosztuje nieco więcej, ale też syci na długo.
Sałatka niskowęglowodanowa z tuńczykiem
2 porcje
Składniki:
1 mała główka rzymskiej sałaty, 200 g
10 cm ogórka
½ żółtej papryki
½ pomarańczowej papryki
1 dymka ze szczypiorem
2 jajka, ugotowane na pół miękko
1 łyżka nasion słonecznika
zioła do posypania
Sos Cezar
2 żółtka
2 łyżeczki francuskiej musztardy, bez cukru
50 g parmezanu, startego
6 filetów anchois
1 łyżka białego octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
100 ml oleju rzepakowego
100 ml oliwy z oliwek
sól do smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki na dressing zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Na początek zmiksować składniki z częścią tłuszczu, a potem dodawać stopniowo resztę, jak przy miksowaniu majonezu. Dressing jest dosyć gęsty, ale taki ma być. To jest sos do wymieszania z sałatą, a nie do polania. Sałatę i paprykę pokroić w grube paski. Ogórek pokroić w plasterki, a dymkę w piórka. Umieścić warzywa w misce, dodać część sosu i wymieszać. Następnie dodać kawałki odcedzonego z wody tuńczyka, ćwiartki jajek. Całość posypać prażonymi nasionami słonecznika i ziołami jak koper czy pietruszka lub wedle uznania.
Wartość energetyczna jednej porcji z dressingiem 490 kcal
Tłuszcz – 38,5 g
Białko – 15,5 g
Węglowodany – 6,5 g
Błonnik – 1,0 g