Letnia sałatka to danie, które w ostatnich latach stało się niezmiernie popularne również wśród osób będących na LCHF diecie. Sałatki to nie tylko tanie i lekkie posiłki ale też zdrowe i sycące. Tak, w LCHF sałatce znajdziecie sporo tłuszczu i białka, ale też i cennego błonnika.
Zobaczcie też inne sałatki:
Letnia sałatka
1 porcja
Składniki
30 g rukola
1 awokado
30 g ogórka
50 g chevre, kozi ser pleśniowy
3 truskawki
3 czereśnie
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu z błonnika
1 łyżka nasion, dynia i słonecznik
sól do smaku
Przyrządzenie
Ułożyć sałatkę w misce. Dodać pokrojone awokado, ogórek, truskawki i czereśnie. Następnie posypać sałatkę pokruszonym chevre i prażonymi nasionami. Oliwę, sok z cytryny i syrop z błonnika wlać do małego słoika, doprawić solą i mocno wstrząsnąć. Polać sałatkę dressingiem.
Wartość energetyczna 1 porcja curry 740 kcal
Tłuszcze – 70 g
Białko – 15 g
Węglowodany – 9,0 g
Błonnik – 12 g