Na pewno po świątecznym jedzeniu macie ochotę na coś zielonego co zawiera mnóstwo błonnika, ale też syci na długo. Proponuję zatem rozpocząć ten rok od kuracji sałatkowej. Sałatka niskowęglowodanowa odżywcza jest sałatką bogatą w składniki odżywcze i prozdrowotne. Znajdziecie w niej zdrowe tłuszcze, sporo białka, błonnika i ograniczoną ilość węglowodanów.
Sałatka to praktyczne danie, które można przyrządzić na wiele sposobów, często wykorzystując resztki obiadowe. W tej sałatce znajdują się resztki pieczonego schabu, który jest jednym ze źródeł białka. Obok mięsa znajdziecie w niej ser pleśniowy i edamame. Spotkaliście się z edamame? To ziarenka niedojrzałej soi, które należy gotować w lekko osolonej wodzie. Dodam, że w 100 gramach edamame zawiera zaledwie 4,5 grama węglowodanów. Poza tym soja jest też sporym źródłem białka.
Ser pleśniowy dodałam nie tylko do sałatki, ale też wykorzystałam go do dresingu zwanego blue cheese. Jest to prosty w przygotowaniu dressing, który składa się tylko z trzech składników: sera pleśniowego, majonezu i wody. Ten dressing jest bardzo tłusty, więc świetnie pasuje do sałatek, ponieważ podwyższa zawartość tłuszczu w daniu.
Jeśli mowa o sałatce to nie może zabraknąć w niej sałaty. Pamiętacie co pisałam o rukoli? Osobiście dodaję rukolę do wszystkich moich sałatek ze względu na jej właściwości odżywcze i prozdrowotne. Innym źródłem błonnika są pomidory koktajlowe, suszone pomidoru w zalewie, ale też wspomniana wyżej soja.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis na sałatkę niskowęglowodanową, bo jest pyszna, smaczna i bardzo pożywna. Ja zaczęłam ten rok od sałatki Cobb, którą często przyrządzam. Lubię sałatki i polecam je moim podopiecznym.
Sałatka niskowęglowodanowa odżywcza
2 porcje
Składniki
80 g rukoli
30 g roszponki
300 g pieczonego schabu
50 g pleśniowego sera
10 pomidorów koktajlowych
4 suszone pomidory w zalewie
20 g czerwonej cebuli
100 g edamame
1 łyżka posiekanego kopru
6 liści świeżej bazylii
szczypta czarnego pieprzu, młotkowanego
porcja dressingu blue cheese
Przygotowanie
Gotować edamame w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić soję i opłukać zimną wodą. Sałatę i liście bazylii opłukać i osuszyć. Pokroić schab w kostkę. Przekroić pomidory na pół. Suszony pomidory podzielić na mniejsze kawałki. Pokroić cebulę w cienkie krążki. Włożyć do miski wszystkie składniki i lekko wymieszać. Podzielić na dwie porcje i posypać pokruszonym serem pleśniowym grubo mielonym pieprzem. Zmiksować blue cheese dressing (link do przepisu u góry) i polać nim sałatkę.
Wartość energetyczna 1 porcji 605 kcal
Tłuszcze – 46 g
Białko – 39 g
Węglowodany – 7,5 g
Błonnik – 5,0 g