Shakshuka to idealne danie dla osób będących na diecie lchf czy diecie ketogenicznej. Shakshuka to jajka zapiekane w sosie pomidorowym, danie podawane zazwyczaj na śniadanie, które również sprawdzi się na obiad lub kolację. Sos pomidorowy można przyrządzić na wiele sposobów i wzbogacić go o zdrowe tłuszcze, tak aby odpowiadał wymogom diety niskowęglowodanowej. Przepis poniżej shakshuka lchf z włoską kiełbasą salsiccia fresca.
Shakshuka lchf
3 porcje
Składniki
500 g pokrojonych pomidorów z puszki
3 dymki
2 ząbki czosnku
300 g salsiccia fresca, surowa
1 łyżka świeżego oregano
1 łyżka świeżej bazylii
3 łyżki parmezanu
60 g masła klarowanego
2 łyżka oliwy
sól i pieprz do smaku
3 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku do posypania
Przygotowanie
Dymkę i czosnek drobno pokroić. Zeszklić na maśle. Kiełbasę wyjąć z flaka i mocno rozrobnić. Dodać do cebuli i smażyć aż kiełbasa się lekko zrumieni. Wlać pomidory, dodać drobno pokrojone zioła i przyprawy, posolić i gotować przez 15 minut. Na koniec dodać utarty parmezan i wymieszać. Następnie wbić jajka i gotować aż jajka zetną się do preferowanej konsystencji. Na koniec posypać danie pietruszką i szczypiorkiem. Podać z chlebem.
Wartość energetyczna 1 porcji chleba 625 kcal
Tłuszcz – 52 g
Białko – 30 g
Węglowodany – 9,3 g
Błonnik – 2,4 g
Dzień dobry,
gdzie mogę znaleźć salsiccia fresca bo szukałam już w kilku sklepach?
Ja kupuję w Lidlu