Shakshuka – lchf i bez glutenu

shakshuka lchf

Shakshuka to idealne danie dla osób będących na diecie lchf czy diecie ketogenicznej. Shakshuka to jajka zapiekane w sosie pomidorowym, danie podawane zazwyczaj na śniadanie, które również sprawdzi się na obiad lub kolację. Sos pomidorowy można przyrządzić na wiele sposobów i wzbogacić go o zdrowe tłuszcze, tak aby odpowiadał wymogom diety niskowęglowodanowej. Przepis poniżej shakshuka lchf z włoską kiełbasą salsiccia fresca.

Shakshuka lchf

3 porcje

Składniki

500 g pokrojonych pomidorów z puszki

3 dymki

2 ząbki czosnku

300 g salsiccia fresca, surowa

1 łyżka świeżego oregano

1 łyżka świeżej bazylii

3 łyżki parmezanu

60 g masła klarowanego

2 łyżka oliwy

sól i pieprz do smaku

3 jajka

2 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku do posypania

Przygotowanie

Dymkę  i czosnek drobno pokroić. Zeszklić na maśle. Kiełbasę wyjąć z flaka i mocno rozrobnić. Dodać do cebuli i smażyć aż kiełbasa się lekko zrumieni. Wlać pomidory, dodać drobno pokrojone zioła i przyprawy, posolić i gotować przez 15 minut. Na koniec dodać utarty parmezan i wymieszać. Następnie wbić jajka i gotować aż jajka zetną się do preferowanej konsystencji. Na koniec posypać danie pietruszką i szczypiorkiem. Podać z chlebem.

Wartość energetyczna 1 porcji chleba 625 kcal

Tłuszcz – 52 g

Białko – 30 g

Węglowodany – 9,3 g

Błonnik – 2,4 g

SparaSpara

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here