sobota, 2 listopada, 2024
Strona głównaZdrowieInsulinooporność, insulina i detoks cukrowy

Insulinooporność, insulina i detoks cukrowy

Wiele osób na całym świecie ma obniżoną wrażliwość insulinową zwaną również insulinoopornością. Insulinooporność nieleczona…Nie, insulinooporność nie trzeba leczyć. Wystarczy tylko zmienić dietę na niskowęglowodanową i od razu można zauważyć poprawę. Osoby cierpiące na insulinooporność często o tym nie wiedzą. Wstępne objawy to przyrost wagi, czy spowodowany nadmiernym apetytem i zachciankami? Nie jest regułą, że obżarstwo powoduje insulinooporność. Wiele osób z nadwagą wcale nie je więcej niż osoby o prawidłowej masie ciała. Problemem nie jest obżarstwo ale to co jemy!

Insulinooporność

Insulinooporność jest spowodowana nadmiernym spożyciem węglowodanów (cukrów), które prowadzi do wady mechanizmu regulacji poziomu cukru (glukozy) we krwi. W zdrowym organizmie cząsteczki glukozy są bez problemu odprowadzone z krwioobiegu i wykorzystane w postaci energii. U osób z wrażliwością insulinową glukoza od razu zostaje zmagazynowana w tkance tłuszczowej. Pamiętajmy, że węglowodany chociaż nie są tłuszczami to ich nadmiar magazynowany jest w postaci tłuszczu. Przeciętny Polak zjada dziennie minimum 350 – 400 gramów węglowodanów. Już 100 gramów węglowodanów dziennie może spowodować zaburzenia w regulacji poziomu cukru we krwi. Osoby stosujące diety niskokaloryczne i niskotłuszczowe nie odczuwają długotrwałych efektów odchudzania. Poza tym nadmierne spożycie węglowodanów nie tylko nie zaspokaja głodu ale jeszcze go potęguje.

Dieta wysokotłuszczowa w insulinooporności

Badania naukowe jednoznacznie potwierdzają, że zmiana sposobu odżywiania na niskowęglowodanowy i jednocześnie wysokotłuszczowy (LCHF) zatrzymuje postępowanie insulinooporności poprzez stabilizację glukozy i insuliny we krwi. Mało tego dieta LCHF gwarantuje redukcję tkanki tłuszczowej, obniżenie białka C – reaktywnego (białko biorące udział w odpowiedzi immunologicznej) oraz obniżenie złego cholesterolu LDL i podwyższenie dobrego cholesterolu HDL.

Węglowodany i insulinooporność

Ponieważ diety niskokaloryczne i niskotłuszczowe nie skutkują badacze doszli do wniosku, że to węglowodany prowadzą do zaburzeń metabolicznych skutkujących w insulinooporności i otyłości. Cukier znajduje się w produktach, w których normalnie nie powinien występować. To są puste kalorie, ukryte kalorie, o których wiele ludzi nie ma  pojęcia. Znajdują się one w owocach, warzywach, zbożach i napojach, a nawet w wędlinach i gotowych daniach. Nic dziwnego, że jego konsumpcja dochodzi nawet do 400 gramów dziennie!

Węglowodany zjadane w takich ilościach prowadzą do przyrostu tkanki tłuszczowej. Zmagazynowany tłuszcz w organizmie pochodzi z węglowodanów, choć dla wielu osób wydaje to się nieporozumieniem. Poziom glukozy we krwi jest ściśle określony i regulowany za pomocą insuliny. Po posiłku bogatym w węglowodany zostaje pobudzone wydzielanie insuliny. Insulina pozwala komórkom wchłaniać glukozę i obniżyć jej poziom we krwi. Poziom glukozy i poziom insuliny są od siebie całkowicie uzależnione. Już niewielka ilość węglowodanów powoduje indukcję insuliny. Jeśli poziom glukozy we krwi jest zbyt niski następuje spalania kwasów tłuszczowych. Procesy metaboliczne zachodzące w organizmie są kontynuacyjne i potrzebują energii. Niedobór glukozy powoduje, że organizm zużywa alternatywne źródła energii jakim są kwasy tłuszczowe.

Detoks cukrowy

Insulinooporność i zaburzenia metabolizmu węglowodanów wymagają detoksu cukrowego. Detoks cukrowy czyli drastyczne ograniczenie spożycia węglowodanów powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi i zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej. Utrata nadmiernych kilogramów wiąże się ze zmianą diety na dietę LCHF. Tylko wtedy detoks cukrowy spełni swoje zadanie. Produkty takie jak: soki, makarony, ziemniaki, pieczywo i kasze zawierają cukier i skrobię. Te produkty należy wykluczyć podczas detoksu cukrowego, bo to one wyzwalają największą reakcję insulinową, która znacząco hamuje spalanie tłuszczów. Zmniejszenia ilości kalorii w diecie jest największym błędem. Restrykcyjna dieta niskokaloryczna nie zatrzyma reakcji hormonalnej organizmu na produkty bogate w cukier i skrobię.

Podczas detoksu cukrowego posiłki powinny być tak skomponowane aby zawierały sporo tłuszczu, wystarczającą ilość białka i bardzo mało węglowodanów. Te ostatnie najlepiej aby pochodziły z warzyw. Tylko takie posiłki wpłyną pozytywnie na poziom leptyny (jeden z hormonów głodu), zapobiegną zachciankom na słodkie i dostarczą potrzebnej energii. W wyniku detoksu cukrowego uczucie głodu zanika, a przerwy między kolejnymi posiłkami znacznie się wydłużają. Pozwala to na regenerację organizmu, a więc stabilizację glukozy i insuliny we krwi. Ważnym czynnikiem w detoksie cukrowym jest picie wody. Odwodnienie podnosi poziom cukru we krwi i pogarsza wrażliwość insulinową. 2-3 litry wody dziennie wpływa pozytywnie na oczyszczanie organizmu ze złogów. Detoks cukrowy to pierwszy krok   do zdrowia. Chcesz zachować zdrowie, uzyskać wymarzoną wagę przekształć detoks cukrowy w styl życia i wybierz dietę LCHF.

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze