Szwedzkie klopsiki keto, kto ich nie zna. Proponujemy dzisiaj keto wersję tego szwedzkiego dania z bezglutenowym makaronem i sosem marinara. Jest to jeden z ulubionych przepisów na keto obiad.
Szwedzkie klopsiki keto są nie zawierają ziemniaków czy tartej bułki, stąd są w pełni bezglutenowe i niskowęglowodanowe. Klopsiki na ogół są wielkości włoskiego orzecha i świetnie pasują podane z sosem pomidorowym marinara i makaronem.
Oczywiście jeśli mowa o makaronie to mamy na myśli makaron bez mąki i glutenu. Ten makaron dominuje w naszej kuchni. Można go przyrządzić z podwójnej porcji, poporcjować i zamrozić. Dobrze mieć go pod ręką.
Poza tym do tego dania równie dobrze pasują zoodles. Zoodles można wymieszać z keto makaronem jeśli chcemy mieć nieco więcej warzyw w posiłku.
Szwedzkie klopsiki keto
4 porcje, 28 klopsików
Składniki
700 g mielonego, wołowo – wieprzowego
100 ml śmietanki, 36% tłuszczu
1 żółtko
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
4 ziarna zgnieciona ziela angielskiego
2 goździki, zgniecione w moździerzu
sól i czarny pieprz do smaku
30 g masła do smażenia
natka pietruszki do posypania
sos marinara, tutaj przepis
makaron bez mąki, tutaj przepis
Przygotowanie
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i zmiksować ze śmietaną na puree. Wymieszać z solą i przyprawami. Dodać mielone mięso i dokładnie wyrobić farsz. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Jeść z keto makaronem i sosem.
Wartość energetyczna 7 klopsików (1 porcja) bez dodatków 487 kcal
Tłuszcze – 43,3 g
Białko – 33 g
Węglowodany – 2,0 g
Błonnik- 0,0 g