Jesień nie rozpieszcza, zima już za rogiem, nie ma zatem lepszego posiłku niż ciepła miska zupy. Szybkie i łatwe jednogarnkowe posiłki jak kremowa taco zupa ułatwiają dietę w ciągu pracowitego tygodnia. To nic trudnego ugotować garnek zupy. Taco zupa to danie przyrządzone z mielonej wołowiny, pomidorów, przypraw, kwaśnej śmietany i posypane żółtym serem. Do taco zupy świetnie pasuje awokado. Jeśli lubicie ostre tacos to tej zupie nie brakuje smaku i pikantności.
Tą pyszną taco zupę można przyrządzić w 30 minut w jednym garnku przy minimalnym nakładzie pracy i czasu. To idealny posiłek, jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej lub ketogenicznej. Zawiera niewiele węglowodanów i zaspokaja apetyt na bardzo długo.
Jak ugotować taco zupę?
Niskowęglowodanowa taco zupa jest prostym daniem, z którym każdy z nas sobie poradzi. Do przyrządzenia zupy potrzeba kilka składników, które zazwyczaj każdy z was ma w domowej spiżarni. Poza tym większość składników można wymienić na inne. Poniżej znajdziecie zamienniki składników wymienionych w przepisie:
- Mieloną wołowinę można zamienić na mielone z indyka lub kurczaka.
- Zamiast cebuli można użyć pora lub granulowanej cebuli.
- Czosnek można zastąpić czosnkiem w proszku.
- Świeżą kolendrę można zastąpić natką pietruszki lub świeżym oregano.
- Pomidory w puszce można zastąpić świeżymi.
- Kwaśna śmietana podnosi zawartość tłuszczu w zupie. Jeśli potrzebujecie więcej tłuszczu śmietanka 36% lub creme fraiche są dobrymi zamiennikami.
- Taco przyprawę można skomponować z dowolnie wybranych przypraw. Gotowa taco przyprawa zawiera skrobiowy zagęszczacz, który jest węglowodanem. Lepiej zatem stosować domowe mieszanki przypraw.
- Zamiast awokado można dodać do zupy dodatkową porcję sera lub feta, a nawet kiełbasę. Dodatek awokado sprawia jednak, że zupa jest bardziej optymalna pod względem białka. Dieta LCHF to dieta wysokotłuszczowa, a ilość białka w diecie powinna być dostosowana do aktualnej wagi ciała ale również do wysiłku fizycznego.
- Masło i olej kokosowy to zdrowe tłuszcze w lchf diecie i swobodnie można je stosować zamiennie.
Taco zupa z wołowiny
4 porcje
Składniki
300 g mielonej wołowiny
200 ml mięsnego bulionu, domowego
2 łyżki cebuli, drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę
3 łyżki masła
400 g pomidorów z kartonu, pokrojonych
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki zmielonej kolendry
1 łyżeczka zmielonej kurkumy
1 łyżeczka płatków chili
sól do smaku
3 małe awokado
60 g żółtego sera, utartego
90 g kwaśnej śmietany, 18%
świeża kolendra do posypania
Przygotowanie
Cebulę i czosnek zeszklić na maśle wraz z przyprawami. Dodać mieloną wołowinę j smażyć aż przestanie być krwista. Następnie wlać bulion, doprawić solą i gotować zupę przez 20 minut. Podać zupę ze śmietaną, żółtym serem i awokado. Posypać kolendrą.
Wartość energetyczna 1 porcji 400 kcal
Tłuszcze – 30,3 g
Białko – 22 g
Węglowodany – 8,5 g
Błonnik- 4,0 g