Piernik bez mąki i cukru to piernik niskowęglowodanowy pieczony z dodatkiem kokosowej mąki. Można go polukrować jak również podać jako półwytrawny deser z serem pleśniowym i orzechami. Jak dla mnie idealne keto ciasto na deser. Korzenne przyprawy świetnie pasują do wszelkich serów zwłaszcza pleśniowych. Osobiście uwielbiam wszelkie pleśniowe sery jak roquefort czy gorgonzola. Są to dosyć ostre sery, które świetnie się komponują z piernikiem.
Jak upiec keto piernik bez mąki i cukru ?
Keto piernik podobnie jak inne wypieki bez mąki i cukru piekę na bazie mąki migdałowej i kokosowej. Czasami używam mąki orzechowej jak w przypadku orzechowo kokosowej krajanki. Do wypieków często dodaję zmielone łuski babki płesznik, która zastępuje właściwości wiążące glutenu.
W tym przepisie użyłam jedynie mąki kokosowej i błonnika. Zamiast cukru dodałam erytrytol i syrop z błonnika. Ciasto wyszło puszyste. Upiekłam je w małych foremkach ale można je również upiec w większej formie. Dodałam gotową przyprawę korzenną.
Piernik bez mąki i cukru
4 małe pierniki
Składniki
4 duże jajka
60 g masła
100 g erytrytolu
3 łyżki syropu z błonnika
90 g kokosowej mąki
1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik (błonnik)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy korzenne
szczypta soli do smaku
Do podania
ser pleśniowy
migdały
suszone physalis, opcjonalnie
Przygotowanie
Zmiksować miękkie masło z erytrytolem, syropem z błonnika, solą i żółtkami. W drugiej misce ubić białka na sztywno. Wymieszaj dokładnie mąkę kokosową, błonnik, proszek do pieczenia i korzenną przyprawę i dodaj do masy żółtkowej. Zmiksuj po czym delikatnie wymieszaj z pianą.
Wyłożyć ciasto do foremek. Napełnić prawie po brzegi. Piec w nagrzanym na 175ºC piekarniku ( podgrzewanie góra – dół ) przez 25 minut.
Wartość energetyczna 1 porcji z 195 kcal
Tłuszcze – 16 g
Białko – 5,0 g
Węglowodany – 3,0 g
Błonnik- 13 g