piątek, 14 czerwca, 2024
Strona głównaPrzepisyWypiekiŚwiąteczny przepis na piernik bez mąki i cukru

Świąteczny przepis na piernik bez mąki i cukru

Piernik bez mąki i cukru to piernik niskowęglowodanowy pieczony z dodatkiem kokosowej mąki. Można go polukrować jak również podać jako półwytrawny deser z serem pleśniowym i orzechami. Jak dla mnie idealne keto ciasto na deser. Korzenne przyprawy świetnie pasują do wszelkich serów zwłaszcza pleśniowych. Osobiście uwielbiam wszelkie pleśniowe sery jak roquefort czy gorgonzola. Są to dosyć ostre sery, które świetnie się komponują z piernikiem.

Jak upiec keto piernik bez mąki i cukru ?

Keto piernik podobnie jak inne wypieki bez mąki i cukru piekę na bazie mąki migdałowej i kokosowej. Czasami używam mąki orzechowej jak w przypadku orzechowo kokosowej krajanki. Do wypieków często dodaję zmielone łuski babki płesznik, która zastępuje właściwości wiążące glutenu.

W tym przepisie użyłam jedynie mąki kokosowej  i błonnika. Zamiast cukru dodałam erytrytol i syrop z błonnika. Ciasto wyszło puszyste. Upiekłam je w małych foremkach ale można je również upiec w większej formie. Dodałam gotową przyprawę korzenną.

Piernik bez mąki i cukru lchf dieta kup dietę

Piernik bez mąki i cukru

4 małe pierniki

Składniki

4 duże jajka

60 g masła

100 g erytrytolu

3 łyżki syropu z błonnika

90 g kokosowej mąki

1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik (błonnik)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki przyprawy korzenne

szczypta soli do smaku

Do podania

ser pleśniowy

migdały

suszone physalis, opcjonalnie

Przygotowanie

Zmiksować miękkie masło z erytrytolem, syropem z błonnika, solą i żółtkami. W drugiej misce ubić białka na sztywno. Wymieszaj dokładnie mąkę kokosową, błonnik, proszek do pieczenia i korzenną przyprawę  i dodaj do masy żółtkowej. Zmiksuj po czym delikatnie wymieszaj z pianą.

Wyłożyć ciasto do foremek. Napełnić prawie po brzegi. Piec w nagrzanym na 175ºC piekarniku ( podgrzewanie góra – dół ) przez 25 minut.

Wartość energetyczna 1 porcji z  195 kcal

Tłuszcze – 16 g

Białko – 5,0 g

Węglowodany – 3,0 g

Błonnik- 13 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze