Tarta bezglutenowa z mięsem. LCHF przepisy to również przepisy bezglutenowe. Tarta bezglutenowa nie zawiera mąki. Spód do tarty jest smaczny, kruchy i bezglutenowy – tylko to różni ją od tradycyjnej tarty. Tartę można podzielić na porcję i zamrozić. Idealne danie na lunch do pracy.
Tarta bezglutenowa
8 porcji
Składniki
Spód
150 g migdałowj mąki/zmielonych migdałów
35 g sezamu, bez łupin
10 g błonnika witalnego, zmielonego na proszek
1 łyżeczka soli
40 g masła, zimnego
1 jajko
Nadzienie
400 g mielonej wołowiny
10 g cebuli
5g czosnku, 1 ząbek
50 ml mięsnego bulionu
2 łyżki przecieru pomidorowego
100 g mozzarella
15 g masła
200 ml śmietany, 36% tłuszczu
2 jajka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ze składników na spód tarty przygotować elastyczne ciasto. Formę z ruchomym dnem o średnicy 22 cm wyłożyć ciastem po brzegi. Piec spód w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 10 minut. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, po czym dodać mielone mięso. Smażyć aż mięso przestanie być surowe. Następnie dodać przecier pomidorowy, bulion, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć mięso na podpieczony spód. Jajka roztrzepać ze śmietaną i lekko doprawić solą. Wylać na mięso. Wierzch posypać mozzarella. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać 10 minut i pokroić na 8 porcji.
Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 422,1 kcal
Tłuszcz – 36,5 g
Białko – 20,3g
Węglowodany – 3,1 g
Błonnik – 2,8 g