Tarta bezglutenowa z mięsem

tarta bezglutenowa i wysokotłuszczowa

Tarta bezglutenowa z mięsem. LCHF przepisy to również przepisy bezglutenowe. Tarta bezglutenowa nie zawiera mąki. Spód do tarty jest smaczny, kruchy i bezglutenowy – tylko to różni ją od tradycyjnej tarty. Tartę można podzielić na porcję i zamrozić. Idealne danie na lunch do pracy.

Tarta bezglutenowa

8 porcji

Składniki

Spód

150 g migdałowj mąki/zmielonych migdałów

35 g sezamu, bez łupin

10 g  błonnika witalnego, zmielonego na proszek

1 łyżeczka soli

40 g masła, zimnego

1 jajko

Nadzienie

400 g mielonej wołowiny

10 g cebuli

5g czosnku, 1 ząbek

50 ml mięsnego bulionu

2 łyżki przecieru pomidorowego

100 g mozzarella

15 g masła

200 ml śmietany, 36% tłuszczu

2 jajka

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Ze składników na spód tarty przygotować elastyczne ciasto. Formę z ruchomym dnem o średnicy 22 cm wyłożyć ciastem po brzegi. Piec spód w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 10 minut. Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, po czym dodać mielone mięso. Smażyć aż mięso przestanie być surowe. Następnie dodać przecier pomidorowy, bulion, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć mięso na podpieczony spód. Jajka roztrzepać ze śmietaną i lekko doprawić solą. Wylać na mięso. Wierzch posypać mozzarella. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć z piekarnika, odczekać 10 minut i pokroić na 8 porcji.

Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 422,1 kcal

Tłuszcz – 36,5 g

Białko – 20,3g

Węglowodany – 3,1 g

Błonnik – 2,8 g

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here