sobota, 13 lipca, 2024
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaSos z kurczaka z orzechowym masłem

Sos z kurczaka z orzechowym masłem

Wspaniały sos z kurczaka z orzechowym masłem, buttersquash i chili. Ostro i zdrowo! Przy zakupie masła fistaszkowego (orzechowego) należy pamiętać aby było niesłodzone. Masło orzechowe zawiera dużo zdrowego tłuszczu, białka ale również węglowodanów. Dlatego sos z kurczaka zawiera netto sporo węglowodanów. Jest to danie dla osób, które nie są na diecie restrukcyjnej i mogą sobie pozwolić na zjedzenie więcej węglowodanów. Mimo wszystko sos z kurczaka zawiera sporo błonnika, który wspomaga trawienie i przedłuża uczucie sytości.

Sos z kurczaka

4 porcje

Składniki:

400 g odfiletowanych udek z kurczaka

20 g cebuli

200 g dyni piżmowej

5 g czosnku, 1 ząbek

1 małe czerwone chili

1 małe zielone chili

6 dużych suszonych pomidorów z zalewie z oliwy

½ l wywaru z kurczaka lub warzywnego

200 ml masła orzechowego, niesłodzonego

3 łyżki ghee (masło klarowane)

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka kminu rzymskiego

salt att smaka av

Do podania

dymka ze szczypiorem

prażone orzeszki ziemne

brokuły, 100 g brokułów na jedną porcję sosu

Przygotowanie

Mięso kurczaka pokroić w podłużne paski  i zrumienić na łyżce masła. Mięso powinno przestać krwawić. Przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w kostkę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Batata obrać i pokroić w dużą kostkę. Chili oczyść z pestek i pokroić w krążki. Rozpuścić drugą łyżkę masła i wrzucić cebulę, chili, pokrojone suszone pomidory i bataty na patelnię. Smażyć aż cebula się zeszkli. Wlać wywar z kurczaka, dodać orzechowe masło i czosnek. Gotować sos przez 10 minut. Następnie dodać kurczaka i gotować przez dodatkowej 10 minut. Doprawić sos solą, kminem rzymskim i sokiem z limonki. Posypać dymką pokrojoną w piórka, ziemnymi orzeszkami i zieloną natką np. kolendrą. Podać z brokułami ugotowanymi al dente w lekko osolonej wodzie.

Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 616,5 kcal

Tłuszcz – 40,5 g

Białko – 43 g

Węglowodany – 18 g

Błonnik – 9,8 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze