Wspaniały sos z kurczaka z orzechowym masłem, buttersquash i chili. Ostro i zdrowo! Przy zakupie masła fistaszkowego (orzechowego) należy pamiętać aby było niesłodzone. Masło orzechowe zawiera dużo zdrowego tłuszczu, białka ale również węglowodanów. Dlatego sos z kurczaka zawiera netto sporo węglowodanów. Jest to danie dla osób, które nie są na diecie restrukcyjnej i mogą sobie pozwolić na zjedzenie więcej węglowodanów. Mimo wszystko sos z kurczaka zawiera sporo błonnika, który wspomaga trawienie i przedłuża uczucie sytości.
Sos z kurczaka
4 porcje
Składniki:
400 g odfiletowanych udek z kurczaka
20 g cebuli
200 g dyni piżmowej
5 g czosnku, 1 ząbek
1 małe czerwone chili
1 małe zielone chili
6 dużych suszonych pomidorów z zalewie z oliwy
½ l wywaru z kurczaka lub warzywnego
200 ml masła orzechowego, niesłodzonego
3 łyżki ghee (masło klarowane)
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
salt att smaka av
Do podania
dymka ze szczypiorem
prażone orzeszki ziemne
brokuły, 100 g brokułów na jedną porcję sosu
Przygotowanie
Mięso kurczaka pokroić w podłużne paski i zrumienić na łyżce masła. Mięso powinno przestać krwawić. Przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w kostkę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Batata obrać i pokroić w dużą kostkę. Chili oczyść z pestek i pokroić w krążki. Rozpuścić drugą łyżkę masła i wrzucić cebulę, chili, pokrojone suszone pomidory i bataty na patelnię. Smażyć aż cebula się zeszkli. Wlać wywar z kurczaka, dodać orzechowe masło i czosnek. Gotować sos przez 10 minut. Następnie dodać kurczaka i gotować przez dodatkowej 10 minut. Doprawić sos solą, kminem rzymskim i sokiem z limonki. Posypać dymką pokrojoną w piórka, ziemnymi orzeszkami i zieloną natką np. kolendrą. Podać z brokułami ugotowanymi al dente w lekko osolonej wodzie.
Wartość energetyczna 1 porcji z brokułami 616,5 kcal
Tłuszcz – 40,5 g
Białko – 43 g
Węglowodany – 18 g
Błonnik – 9,8 g