środa, 22 maja, 2024
Strona głównaOdżywianieNiskowęglowodanowe źródła witaminy C

Niskowęglowodanowe źródła witaminy C

Witamina C pełni ważną rolę w organizmie. Ponieważ dieta LCHF i dieta ketogeniczna praktycznie wykluczają spożywanie owoców, więc trzeba pozyskać witaminę z innych źródeł takich jak warzywa i mięso. Czym jest witamina C i dlaczego ją potrzebujemy? Jaką pełni funkcję w organizmie?

Witamina C

Witamina C zwana kwasem askorbinowym jest witaminą rozpuszczalną w wodzie, więc również w osoczu krwi. Nadmiar witaminy zostaje wydalony z moczem. Oznacza to, że ludzki organizm nie ma możliwości magazynowania witaminy C jak to jest w przypadku witamin A, D, E i K rozpuszczających się w tłuszczach. Witamina C to witamina egzogenna i musi być dostarczona z pożywieniem.

Jaką funkcję pełni witamina C w organizmie?

Ze względu na swoją rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego witamina C znana jest z tego, że zapobiega przeziębieniom. Nie jest to jednak tak do końca słuszne. Mimo wszystko witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Bierze udział w syntezie kolagenu, poprzez który pośrednio wpływa na szybsze gojenie ran, złamań i siniaków oraz zmniejsza krwotoki. Szczególne znaczenie witamina C odgrywa w metabolizmie tłuszczów. Wpływa pozytywnie na serce i układ nerwowy. Wszystkie duże organy zawierają znaczne ilości witaminy C. Wiąże to się z jej zróżnicowanym działaniem. Jako jeden z podstawowych antyutleniaczy zapobiega zespołowi ROS (reaktywne formy tlenu). Wytwarzanie wolnych rodników jest przyczyną wielu chorób w tym nowotworowych, chorób układu nerwowego jak Alzheimer, schizofrenia czy Parkinson.

Jak zapobiec niedoborowi witaminy C?

Niedobór witaminy C objawia się ogólnym osłabieniem, krwawieniem z dziąseł, długotrwałym gojeniem ran, jak również deficytem wapnia i żelaza. Poza tym włosy stają się suche i łamliwe. Skóra jest sucha i zaczerwieniona. Organizm jest bardziej narażony na wszelkiego rodzaju infekcje. Aby zapobiec wyżej wymienionym objawom należy spożywać wystarczającą ilość witaminy C. Większość owoców i warzyw zawiera sporo witaminy C. Poza tym witamina występuje w mięsie i podrobach jak mózg, nerki serca.

Dieta ketogeniczna, a witamina C

witamina C jarmuzZnanym źródłem witaminy C są owoce i warzywa. Niestety oprócz witaminy C owoce takie jak mango, pomarańcza, kiwi czy ananas zawierają również dużo cukru. Ale witamina C występuje obficie w wątrobie i innych podrobach również w czerwonym mięsie. Prawdą jest, że jedzenie mięsa w pełni zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Mięsożercy, którzy przestrzegają zasady diety ketogenicznej naprawdę nie mają problemów z niedoborem nie tylko witaminy C ale również innych witamin. Przekonanie, że owoce zawierają jej najwięcej faktycznie jest nieprawdziwe. Dla porównania pomarańcza zawiera 50 mg witaminy C, kiwi 53 mg a mango 27,5 mg.  Ale warzywa takie jak jarmuż (120 mg), brukselka (94 mg), papryka (120 mg), kalafior (70 mg) czy brokuły(83 mg) zawierają jej jeszcze więcej i o wiele mniej węglowodanów. Wystarczy więc 100 g warzyw aby z powodzeniem zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, które wynosi 65 – 90 mg w zależności od wieku i innych predyspozycji.

Wątroba to super jedzenie

Wątroba nie należy do ulubionych dań mięsnych. Szkoda, bo wątroba drobiowa, wieprzowa, wołowa czy też jagnięca to dobre i tanie mięso, dla wszystkich, którzy jedzą lchf i keto. Nie smażona wątróbkawszyscy lubią wątrobę ale ze względu na jej właściwości odżywcze warto zmienić zdanie na jej temat. Wątroba to super jedzenie, które zawiera praktycznie wszystkie witaminy, nawet witaminę C (ok. 30 mg). Wątroba to wspaniałe źródło żelaza, potasu, magnezu i wielu innych minerałów. Zawiera dużo białka i tłuszczu w tym sporo cholesterolu. Oczywiście klasyczne zalecenia dietetyczne wykluczają wątrobę z jadłospisów osób z zespołem metabolicznym, miażdżycą i chorobami serca. Dieta ketogeniczna i dieta LCHF pozwala na spożywanie dużej ilości tłuszczów w tym cholesterolu. Zresztą ludzki organizm w 80% wytwarza cholesterol sam, a tylko 20% pochodzi z żywności. To kolejny dowód na to jak tłuszcze w tym cholesterol są ważne dla organizmu. Dieta wysokotłuszczowa odradza jedynie spożywanie tłuszczów trans pochodzących z żywności przetworzonej. Należy jedynie zwrócić uwagę na dużą zawartość witaminy A w wątrobie, która mimo dobroczynnego działania, składowana w organizmie w nadmiarze jest jednak szkodliwa.

Warto spożywać witaminę C z alternatywnych źródeł jak mięso i warzywa. Odpowiednio  zbilansowane spożywanie mięsa i warzyw w diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej zapobiega niedoborowi nie tylko witaminy C ale również innych witamin, minerałów i makroelementów.

 

 

 

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze