Zapiekanka LCHF, kalafiorowa z serem to pyszny obiad lub kolacja. Zapiekankę można przygotować z sadzonymi jajkami lub z boczkiem. Jest to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu danie. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i zapiec w piekarniku.
Kalafior to super warzywo w lchf diecie. Zawiera niewiele węglowodanów, jest tani i dostępny przez cały rok. To również źródło witaminy C i wielu minerałów. Z kalafiora można przyrządzić ryż lub kalafiorowe puree.
Nie wszyscy lubią kalafiora, zwłaszcza gotowanego. Warto jednak się do niego przekonać i zamiast gotować upiec go w piekarniku. Ma wtedy zupełnie inny smak. Wystarczy około 25 minut ab upiec pyszny al dente kalafior.
Poza tym kalafior świetnie pasuje z innymi warzywami jak brokułem czy kapustą. Warto również jeść go z bogatymi w błonnik grzybami.
Zapiekanka lchf kalafiorowa
4 porcje
Składniki
400 g kalafior
250 g brokuł
200 g białej kapusty lub pak choi
1 cebula
1 ząbek czosnku
200 g pieczarek
1 łyżka szczypiorku do posypania
150 g mozzarella
4 jajka
100 g masła
Przygotowanie
Kalafior i brokuł podzielić na różyczki. Kalafior można opcjonalnie rozdrobnić na ryż. Kapustę drobno pokroić. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle wraz z pieczarkami i kapustą, następnie dodać do reszty warzyw. Dodać utarty ser, mozzarella i lekko wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem. Piec w piekarniku nagrzanym na 175ºC przez 25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wbić jajka. Gotową zapiekankę posypać szczypiorkiem.
Wartość energetyczna 1 porcji 443,3 kcal
Tłuszcz – 34,5 g
Białko – 20,8 g
Węglowodany – 10,3 g
Błonnik – 6,0 g