Wysokie ciśnienie jeśli nie spowodowane zaburzeniami nerek i nadnerczy nie ma konkretnej przyczyny przez co zwane jest często nadciśnieniem pierwotnym. W tym wypadku wysokie ciśnienie spowodowane jest tak zwanym syndromem metabolicznym. Czy stosowanie diety niskowęglowodanowej przy nadciśnieniu jest bezpieczne i zalecane?
Wysokie ciśnienie – przyczyny
Syndrom metaboliczny to zespół chorób spowodowanych nieprawidłowym żywieniem, prowadzącym do zaburzenia gospodarki hormonalnej. Osoby, o których stwierdzono zespół metaboliczny cierpią na otyłość brzuszną, wysoki poziom cukru i insuliny we krwi, wysoki poziom LDL cholesterolu i trójglicerydów oraz wysokie ciśnienie.
Powyższe zdrowotne problemy występują praktycznie razem. Ludzie z podwyższonym ciśnieniem charakteryzuje duża tkanka tłuszczowa wokół brzucha, podwyższony poziom cukru we krwi, insuliny i cukrzyca typu 2. Przyczyną tych dolegliwości jest nieprawidłowa dieta obfitująca w węglowodany, głównie o wysokim GI, które są trawione szybko podobnie jak pszenna mąka i cukier. Wrażliwość na węglowodany mogą spowodować również węglowodany złożone czyli te o niższym indeksie glikemicznym.
Co się dzieje z węglowodanami po ich zjedzeniu? Węglowodany ulegają rozkładowi na cukry proste. Ich metabolizm rozpoczyna się już w jamie ustnej. W żołądku skrobia pochodząca z chleba lub makaronu staje się glukozą, która zostaje wchłonięta przez układ krwionośny. Objawia to się podwyższonym poziomem cukru we krwi oraz insuliny, która ma za zadanie usunięcie nadmiar glukozy. Nadwyżka glukozy zostaje odprowadzona do wątroby, a następnie składowana w postaci tkanki tłuszczowej. Nic dziwnego, że insulina zwana jest hormonem przyczyniającym się do tworzenia tkanki tłuszczowej. Insulina podwyższa również ciśnienie krwi.
Wysoka insulina = Wysokie ciśnienie
Podwyższony poziom insuliny powoduje gromadzenie płynów i soli w organizmie, czego nieodzownym następstwem jest nadciśnienie. Ponadto wysoki poziom insuliny powoduje uszkodzenie śródbłonka naczyń krwionośnych, co również może przyczynić się do podwyższonego ciśnienia krwi.
Dietoterapia za pomocą LCHF diety usuwa wszystkie wyżej wymienione dolegliwości, ponieważ zmniejsza gromadzenie płynów w organizmie, a tym samym wydalanie soli wraz z moczem. Poprawa ciśnienia następuje niemalże od razu. Wraz ze stosowaniem diety LCHF wzrasta jednak zapotrzebowanie na sole głównie potas, magnez jak i sód. O dziwo suplementacja mineralna przy zachowaniu niskiego spożycia węglowodanów nie wpływa na podwyższenie ciśnienia. Tak więc należy wnioskować, że obniżenie poziomu insuliny poprzez dietę niskowęglowodanową jest bezpośrednią przyczyną obniżenia ciśnienia.
Zmiana stylu życia polepsza ciśnienie
Zmiana stylu życia na LCHF polepsza nie tylko ciśnienie ale szeroko rozumiane zdrowie. Należy zwrócić również uwagę jakie zażywamy lekarstwa.Kortyzon, a nawet najzwyklejsze tabletki przeciwbólowe mogą podnieść ciśnienie. Poza tym palenie papierosów i nadmierne spożycie alkoholu również przyczynia się do podwyższonego ciśnienia.
Ku zdziwieniu sól, przed którą przestrzegają lekarze ma bardzo mały wpływ na podwyższone ciśnienie. Dieta lchf w ogóle nie ma rygorystycznego podejścia do soli. To raczej cukier powinniśmy nazywać białą śmiercią, a nie sól.
Źródło:
- https://journals.viamedica.pl/folia_cardiologica/article/viewFile/23604/18790 – Cukrzyca i dysfunkcja śródbłonka — krótkie spojrzenie na złożony problem.
-
The Salt Fix: Why the Experts Got It All Wrong–and How Eating More Might Save Your Life.
-
https://blog.virtahealth.com/sodium-nutritional-ketosis-keto-flu-adrenal-function/