Lato w pełni i chociaż gorąco to warto przyrządzić pyszną zupę. Zupa krem z pieczonego kalafiora i papryki to pożywna zupa na bulionie z kurczaka, aromatyczna i oczywiście niskowęglowodanowa.
Aby wytrwać w lchf diecie zwłaszcza na jej początku zapas zupy w lodówce to proste i smaczne rozwiązanie. Na ogół jest tak, że przychodzicie z pracy i rzucacie się na lodówkę lub szafkę ze słodyczami, byle tylko szybko zaspokoić głód. Zmęczenie po całym dniu pracy daje się we znaki, że nawet nie chcecie myśleć o przyrządzeniu czegoś do jedzenia.
Niskowęglowodanowa zupa krem z kalafiora i papryki jest dobrym rozwiązaniem. Warto poświęcić jeden dzień i ugotować trochę więcej zupy. Kiedy przychodzicie głodni z pracy lub jesteście po treningu taka zupa to po prostu zbawienie.
Kalafior i papryka to bardzo smaczna kombinacja zwłaszcza w zupie. Zupa jest gęsta i bardzo aromatyczna. Można ją jeść z boczkiem lub innym mięsiwem. Można również pokruszyć owczy ser.
Zupa krem
ok. 1,5 litra, 4 porcje
Składniki
1 mały kalafior, około 400 g
1 czosnek solo
1 mała czerwona cebula
1 łyżka świeżego tymianku
4 czerwone papryki, 350 g
1,2 l bulionu z kurczaka lub kury
10 liści świeżej bazylii
100 ml oliwy z oliwek
sól i czarny pieprz do smaku
100 g boczku
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 200ºC. Kalafior podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w ósemki, czosnek obrać i przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu, skropić łyżką oliwy, posolić i piec przez 25 minut. Podwyższyć temperaturę do 250ºC wstawić naczynie z całymi paprykami. Piec przez 50 minut. Odwrócić po połowie czasu. Upieczone papryki przykryć szczelnie folią. Po 10 minutach oczyścić papryki ze skórki i pokroić na kawałki. Zmiksować warzywa z bulionem. Następnie przelać zupę do garnka. Dodać oliwę, przyprawy i drobno pokrojone zioła.Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować zupę. Na patelni usmażyć boczek i jeść z zupą.
Wartość energetyczna 1 bułki 460 kcal
Tłuszcz – 40,3 g
Białko – 10,3 g
Węglowodany – 10,5 g
Błonnik – 5,0 g