piątek, 14 czerwca, 2024
Strona głównaPrzepisyZupyZupa krem z pieczonego kalafiora i papryki

Zupa krem z pieczonego kalafiora i papryki

Lato w pełni i chociaż gorąco to warto przyrządzić pyszną zupę. Zupa krem z pieczonego kalafiora i papryki to pożywna zupa na bulionie z kurczaka, aromatyczna i oczywiście niskowęglowodanowa.

Aby wytrwać w lchf diecie zwłaszcza na jej początku zapas zupy w lodówce to proste i smaczne rozwiązanie. Na ogół jest tak, że przychodzicie z pracy i rzucacie się na lodówkę lub szafkę ze słodyczami, byle tylko szybko zaspokoić głód. Zmęczenie po całym dniu pracy daje się we znaki, że nawet nie chcecie myśleć o przyrządzeniu czegoś do jedzenia.

Niskowęglowodanowa zupa krem z kalafiora i papryki jest dobrym rozwiązaniem. Warto poświęcić jeden dzień i ugotować trochę więcej zupy. Kiedy przychodzicie głodni z pracy lub jesteście po treningu taka zupa to po prostu zbawienie.

Kalafior i papryka to bardzo smaczna kombinacja zwłaszcza w zupie. Zupa jest gęsta i bardzo aromatyczna. Można ją jeść z boczkiem lub innym mięsiwem. Można również pokruszyć owczy ser.

zupa krem lchf dieta

Zupa krem

ok. 1,5 litra, 4 porcje

Składniki

1 mały kalafior, około 400 g

1 czosnek solo

1 mała czerwona cebula

1 łyżka świeżego tymianku

4 czerwone papryki, 350 g

1,2 l bulionu z kurczaka lub kury

10 liści świeżej bazylii

100 ml oliwy z oliwek

sól i czarny pieprz do smaku

100 g boczku

Przygotowanie

Nastawić piekarnik na 200ºC. Kalafior podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w ósemki, czosnek obrać i przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu, skropić łyżką oliwy, posolić i piec przez 25 minut. Podwyższyć temperaturę do 250ºC wstawić naczynie z całymi paprykami. Piec przez 50 minut. Odwrócić po połowie czasu. Upieczone papryki przykryć szczelnie folią. Po 10 minutach oczyścić papryki ze skórki i pokroić na kawałki. Zmiksować warzywa z bulionem. Następnie przelać zupę do garnka. Dodać oliwę, przyprawy i drobno pokrojone zioła.Przyprawić solą i pieprzem. Zagotować zupę. Na patelni usmażyć boczek i jeść z zupą.

Wartość energetyczna 1 bułki 460 kcal

Tłuszcz – 40,3 g

Białko – 10,3 g

Węglowodany – 10,5 g

Błonnik – 5,0 g

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze