Sos z kurczaka niskowęglowodanowy to danie dla wszystkich co nie mają czasu na gotowanie. Sos można przyrządzić w większej ilości, poporcjować i zamrozić. Jeśli planujecie rodzinny obiad w niedzielę to jest to świetne danie dla wszystkich i tych co jedzą lchf i tych co lubią ryż lub kaszę do sosu z kurczaka.
Zaletą wszelkich sosów jest to, że osoby będące na diecie lchf i gotujące dla całej rodziny nie muszą gotować na dwa garnki. Sos pasuje świetnie do kalafiorowego puree i stanowi wtedy pożywny i niskowęglowodanowy posiłek. Osoby lubiące ryż lub kaszę również będą zadowolone.
Filet z piersi kurczaka zawiera sporo białka. Warto więc do sosu dodać grzyby, a zmniejszyć ilość mięsa. Grzyby są świetnym substytutem mięsa ze względu na konsystencję ale również fakt, że zawierają niewiele białka ale sporo błonnika.
Sos z kurczaka niskowęglowodanowy to sos bogaty w tłuszcz. Jak zagęścić sos bez mąki? Wystarczy dodać żółtka i mascarpone. Sos będzie naturalnie gęsty, a co więcej bezglutenowy.
Sos z kurczaka niskowęglowodanowy
6 porcji
Składniki
400 g fileta z piersi kurczaka
400 g brązowych pieczarek lub białych
50 g żółtej papryki
100 g pora
4 łyżki natki pietruszki
50 g masła
2 łyżki MCT oleju
250 ml bulionu z kurczaka
100 g mascarpone
2 żółtka
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
1 łyżeczka curry w proszku
Przygotowanie
Mięso kurczaka pokroić na małe kawałki. Rozgrzać masło na patelni i włożyć mięso. Posypać kurczaka przyprawami i smażyć aż się zrumieni. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni roztopić resztę masła i usmażyć pieczarki. Pieczarki nie obierać ze skórki. Dodać pieczarki do mięsa wraz z natką pietruszki i pokrojonym w krążki porem oraz papryką pokrojoną w kostkę. Wlać bulion, MCT olej doprawić lekko solą i gotować sos przez 35 minut. Wymieszać mascarpone z żółtkami i dodać do sosu. Mieszając zagotować sos. Podać z kalafiorowym puree.
Wartość energetyczna 1 porcji sosu 428 kcal
Tłuszcze – 31,3 g
Białko – 30 g
Węglowodany – 5,9 g
Błonnik- 2,3 g