Zupa z kapusty i mielonego mięsa. Syta zupa niskowęglowodanowa idealna na obiad dla całej rodziny. Zupę można wzbogacić o kromkę lchf chleba i czubatą łyżkę pełnotłustego creme fraiche. Zupa z kapusty i mielonego jest gęsta i pożywna. Idealna na obiad lub lunch do pracy.
Zupa z kapusty i mielonego mięsa
4 porcje
Składniki
400 g mielonego, może być wieprzowo wołowe
300 g białej kapusty
2 ząbki czosnku
30 g pora
400 g pokrojonych pomidorów z puszki
50 g masła
1 łyżka natki pietruszki
500 ml bulionu z kury
po 1 łyżeczce rzymskiego kminu, kajeńskiego pieprzu i papryki
sól do smaku
100 g creme fraiche do podania
Przygotowanie
Kapustę pokroić cienko za pomocą kuchennego robota. Pora pokroić w krążki, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć warzywa na maśle i przełożyć do garnka. Podsmażyć mięso, dobrze rozdrabniając, posypać przyprawami. Dodać do warzyw. Wlać bulion i pomidory, dodać pietruszkę, doprawić solą i gotować przez 30 minut. Podać zupę z creme fraiche.
Wartość energetyczna 1 porcji 451 kcal
Tłuszcze – 36,5 g
Białko – 22,5 g
Węglowodany – 8,0 g
Błonnik- 3,0 g