Zupa z pulpetami na rosole z drobiu lub wołowiny z dodatkiem warzyw czyli zupa z mięsną wkładką. Zupa w lchf diecie to szybkie i praktyczne danie, które efektownie zaspokaja głód.
Zupa z pulpetami
na 4 porcje
Składniki
1 kg kurczaka, około 800 g obranego z kości ugotowanego mięsa
1 pęczek włoszczyzny
200 g białej lub młodej kapusty
1 liść laurowy
10 cebuli
50 g masła
2 jajka
sól i pieprz do smaku
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Przygotowanie
Kurczaka umyć, podzielić na części, włożyć do garnka z osoloną wodą i ugotować z pokrojoną włoszczyzną. Następnie zupę odcedzić, obrać mięso od kości, zmielić, wymieszać z jajkami, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać i uformować pulpety. Do czystego wywaru dodać zeszkloną na maśle cebulę i pokrojoną kapustę. Gotować przez 15 minut jeśli została użyta młoda kapusta lub przez 25 minut w przypadku białej kapusty. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucić pulpeciki i gotować na bardzo małym ogniu przez resztę czasu. Posypać zupę natką pietruszki i ewentualnie doprawić na ostro. Zupę można zaprawić śmietanką wysokotłuszczową.
Wartość energetyczna 1 porcji 540 kcal
Tłuszcze – 36 g
Białko – 48 g
Węglowodany – 5,8 g
Błonnik- 2,5 g