Oto prosty przepis na wegański budyń kokosowy z chia, niskosłodzonym sosem truskawkowym i masłem orzechowym. Do tego przepisu można równie dobrze użyć dowolnie wybranego dżemu bez cukru. Na blogu znajdziecie przepis na niskowęglowodanowy dżem malinowy. Budyń z chia to smaczny posiłek o każdej porze dnia. Ta wersja pojawiła się niedawno w moim codziennym menu.
Superfood o każdej porze dnia
- Nasiona chia są bogate w białko i kwasy tłuszczowe omega-3. Nie wymagają gotowania!
- Masło orzechowe z orzeszków ziemnych bez cukru dostarcza dodatkowego zdrowego tłuszczu
- Mleko kokosowe nadaje budyniowi kremowej konsystencji oraz smak
- Olej MCT to suplement wspierający odchudzanie.
Niskowęglowodanowy budyń z chia ma dodatkową zaletę. Można go przygotować wcześniej i przechowywać w lodowce do 3 dni. Zazwyczaj przygotowuję większa porcję budyniu i dzielę do małych słoiczków.
Potem uzupełniam budyń dodatkami i gotowe. Może to być dżem bez cukru, świeże i niskowęglowodanowe owoce jak maliny i jagody lub inne nasiona i kokosowe chipsy.
Taki budyń często biorę na śniadanie lub podwieczorek do pracy. Rezygnuję jednak z masła orzechowego, ponieważ jest u nas sporo osób, które mają alergię pokarmową na orzechy ziemne. Warto zwrócić na to uwagę.
Jak zrobić budyń kokosowy z chia
Nasiona chia są do nabycia w postaci białych i czarnych nasion. Wystarczy zalać je jakimś płynem i odstawić na kilka godz do napęcznienia. Praktycznie już po godzinie tworzy się galaretowata konsystencja budyniu. Nasiona można zalać wcześniej podgrzanym kokosowym mlekiem. Mleko zawiera sporo tłuszczu. Podgrzewając mleko uzyskamy jednolity płyn.
Kokosowy budyń z chia i masła orzechowego
2 porcje
Składniki
250 ml kokosowego mleka
2 łyżki oleju MCT
2 łyżki / 30 g masła orzechowego bez cukru
4 łyżki nasion chia
Dodatkowo
4 łyżki sosu z truskawek lub dżemu bez cukru
kokosowe chipsy i nasiona konopi do posypania
Przygotowanie
Mleko kokosowe podgrzać i wymieszać z olejem MCT. Następnie wsypać nasiona chia, wymieszać i odstawić na minimum godzinę lub wstawić do lodówki na noc. Następnie podzielić budyń do dwóch szklanych słoików z nakrętką i obłożyć dodatkami jak dżem, inne nasiona, kokosowe chipsy, czy kokosowe wiórki.
Wartość energetyczna 1 porcji budyniu bez dodatków 558 kcal
Tłuszcze – 49 g
Białko – 10 g
Węglowodany – 6,0 g
Błonnik- 9,5 g