Strona główna Przepisy Śniadanie Śniadanie na diecie niskowęglowodanowej

Śniadanie na diecie niskowęglowodanowej

2
Śniadanie na diecie niskowęglowodanowej

Jeśli masz trudności z wyborem śniadania na diecie niskowęglowodanowej, ketogenicznej, czy diecie lchf to nie jesteś sam. Problem z niskowęglowodanowym śniadaniem jest powszechnym zmartwieniem dla wielu osób. Zmiana diety na niskowęglowodanową może oznaczać wiele zmian w nawykach i wyborach posiłków, a jeśli chodzi o śniadanie, może być trudno wiedzieć, na co zwrócić uwagę, gdy klasyczne wersje tradycyjnych opcji, takich jak płatki, chleb, muffiny i naleśniki, są niedostępne. Kluczem do sukcesu jest kreatywność, co na początku może wydawać się przytłaczające.

Dlatego warto skorzystać z gotowego planu diety, który między innymi oferuje pyszne propozycje na śniadanie w wersji niskowęglowodanowej, które z powodzeniem zastąpią tradycyjne śniadanie z mnóstwem węglowodanów. Aby Was zachęcić do kupna diety polecam keto naleśniki z serkiem mascarpone i malinami. Takie naleśniki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są smaczne i zdrowe, a co najważniejsze zawierają niewielką ilość węglowodanów. Są to również naleśniki bezglutenowe.

Tak się składa, że dieta lchf to dieta bez glutenu, którą mogą stosować osoby wrażliwe na gluten. Dieta lchf jest pozbawiona produktów zbożowych, które jak wiadomo, są bogatym źródłem węglowodanów. Keto naleśniki zatem nie zawierają mąki pszennej, ale za to trzy składniki, które sprawiają, że naleśniki prawie wcale nie zawierają węglowodanów, są bardzo pożywne i zdrowe.

Mało tego! Te naleśniki można jeść na słodko i słono. Świetnie nadają się na keto krokiety. Można je posmarować masłem orzechowym, zwinąć w rulon i delektować się nimi na śniadanie lub kolację, albo jeść je z twarożkiem i owocami.

keto naleśniki z mascarpone lchfdieta kup dietę

Keto naleśniki z mascarpone

4 sztuki

Składniki

4 jaja

40 g mascarpone

30 g masła

1 łyżka oleju kokosowego do smażenia

szczypta soli do smaku

Przygotowanie

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło zmiksować z jajkami, mascarpone i solą. Jeśli są grudki masła to nic nie szkodzi. Usmażyć 4 cienkie naleśniki na oleju kokosowym rozgrzanym na patelni o średnicy 25 cm. Smażyć naleśniki po obu stronach, delikatnie odwracając z jednej strony na drugą. Jeść z ulubionymi, niskowęglowodanowymi dodatkami.

Wartość energetyczna 1 porcji 159 kcal

Tłuszcz – 16,6 g

Białko – 2,1 g

Węglowodany – 0,5 g

Błonnik – 0,0 g

Poprzedni artykuł Nudle bez nudli
Następny artykuł Najzdrowsza pizza na diecie
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.

2 KOMENTARZE

  1. witam, czy mascarpone słuzy do nadziewania naleśników, widać na zdjęciu że jest tam? Pisze Pani aby zmiksować tylko masło z jajkami, więc smażyć placki bez mascarpone?

    • To mascarpone, które jest wymienione w przepisie służy do produkcji naleśników. Poza tym można naleśniki posmarować mascarpone.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj