poniedziałek, 15 kwietnia, 2024
Strona głównaPrzepisyWypiekiCiasto kokosowe bez mąki i cukru

Ciasto kokosowe bez mąki i cukru

Kto powiedział, że ograniczając węglowodany i cukier na lchf diecie musimy zrezygnować z deserów i różnego rodzaju słodkości? Zapraszamy na pyszne ciasto kokosowe lchf bez mąki i cukru. To lchf ciasto jest łatwe w pieczeniu i smakuje wyśmienicie.

Dodatkowo posmarowaliśmy ciasto czekoladową polewą. Do ciasta dodaliśmy kokosowy olej, jednak polewę zrobiliśmy z masłem, ponieważ masło nie rozpuszcza się tak bardzo jak olej kokosowy, który staje się płynny już przy 20 stopniach. Do tego ciasta jest potrzebny rozpuszczony tłuszcz. Kokosowy olej wystarczy włożyć do naczynia z ciepłą wodą aby się szybko rozpuścił.

Ciasto zawiera kokosową mąkę i zmielone łuski babki płesznik, które zastępują właściwości łączące glutenu. Oba produkty są również źródłem cennego błonnika.

Ciasto jest lekko ciągnące dzięki syropowi z błonnika. Syrop z błonnika dodaliśmy również do polewy. Ciasto jest słodkie ale nie przesadnie, dlatego można zwiększyć ilość słodzików w cieście ale nie przesadzić. Erytrytol może wywołać biegunkę, jeśli jest spożywany w dużej ilości na raz.

ciasto kokosowe lchf dieta odchudzanie

Ciasto kokosowe lchf

16 porcji

Składniki

150 g zmielonych orzechów laskowych

50 g kokosowych wiórków, niesłodzonych

2 łyżki kokosowej mąki

1 łyżeczka zmielonych łusek babki płesznik

2 jajka

60 g rozpuszczonego oleju kokosowego

50 g erytrytolu

4 łyżki syropu z błonnika

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

szczypta soli do smaku

Polewa czekoladowa

2 łyżki śmietanki, 36% tł.

30 g masła

30 g kakao

3 łyżki syropu z błonnika

2 łyżki erytrytolu

2 łyżki kokosowych wiórków do posypania

Przygotowanie

Foremkę do pieczenia o rozmiarach 20 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować dwie miski. Do jednej wbić jajka, dodać rozpuszczony tłuszcz, syrop z błonnika, ekstrakt waniliowy i lekko ubić trzepaczką balonową. W drugiej misce wymieszać odważone zmielone orzechy laskowe, kokosowe wiórki i erytrytol. Wsypać do mokrych składników i wymieszać do połączenia. Wylać ciasto do formy, wygładzić powierzchnię i wstawić do nagrzanego na 175ºC piekarnika (ogrzewanie góra i dół ). Piec ciasto przez około 25 minut. Upieczone ciasto ostudzić.

W rondelku rozpuścić masło ze śmietanką, erytrytolem i syropem z błonnika. Dodać kakao i wymieszać. Polać ciasto polewą. Posypać wiórkami. Kiedy polewa zastygnie (uwaga polewa jest lekko ciągnąca) pokroić ciasto na 16 kawałków.

Wartość energetyczna 1 porcji 176 kcal

Tłuszcz – 15,6 g

Białko – 3,1 g

Węglowodany – 1,9 g

Błonnik – 9,0 g

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze