piątek, 28 marca, 2025
Strona głównaPrzepisyObiadokolacjaLCHF obiad z makaronem bez mąki i grzybami

LCHF obiad z makaronem bez mąki i grzybami

Znacie już przepis na makaron bez mąki. Dzisiaj przygotowałam dla Was propozycję na lchf obiad z makaronem bez mąki, grzybami, pesto i zielonym groszkiem. Jest to danie wysokotłuszczowe i bardzo pożywne.

Oczywiście zmiksowałam domowe pesto, bo jest zawsze takie jak lubię. Pesto i makaron to świetna kompozycja, ale wiedzieliście wcześniej, że pesto świetnie pasuje z grzybami. W tm daniu wykorzystałam leśne grzyby, kurki i pieprzniki, które sama nazbierałam. Tak więc po długim spacerze w lesie zasłużyłam na ten pyszny niskowęglowodanowy obiad.

Makaron bez mąki zawsze mam pod ręką, bo przyrządzam go z podwójnej porcji, dzielę na porcje i zamrażam. Jest to naprawdę jajeczny makaron, który w tym daniu jest głównym źródłem białka obok groszku. Białko zawierają również grzyby, niewiele ale zawierają. Dlatego warto czasami zamienić porcję mięsa na grzyby, aby zmniejszyć ilość białka w diecie. Makaron bez mąki można zastąpić zoodles. Oczywiście nie mam zamiaru wyganiać Was do lasu na grzyby. Możecie z powodzeniem wykorzystać pieczarki do tego lchf obiadu z makaronem.

Zawsze podkreślam, że lchf dieta charakteryzuje się wysoką kalorycznością ze względu na przeważającą zawartość tłuszczów. Tłuszcze w lchf diecie stanowię podstawę odchudzania i dobrego samopoczucia.

lchf obiad z makaronem przepisy na odchudzanie kup diete

LCHF obiad z makaronem

2 porcje

Składniki

1 porcja makaronu bez mąki, tutaj przepis

2 łyżki pesto

150 g grzybów

1 łyżka kokosowego oleju

50 g zielonego groszku, mrożonego

1 ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

1 łyżka utartego parmezanu do posypania

1½ łyżki laskowych orzechów, prażonych i grubo pokrojonych

1 łyżka oliwy

Przygotowanie

Rozpuścić olej na patelni. Dodać pokrojone i oczyszczone grzyby. Smażyć w wysokiej temperaturze aż grzyby się zrumienią i odparują wodę. Następnie dodać pokrojony czosnek i smażyć przez minutę. Groszek obgotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i opłukać zimną wodą. Dodać groszek do grzybów wraz z oliwą, pesto i makaronem, Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Napełnić miskę makaronem i posypać parmezanem i orzechami. Jeść z dużą porcją sałatkowego miksu.

Wartość energetyczna jednej porcji 434 kcal

Tłuszcz – 41 g

Białko – 13,5 g

Węglowodany – 5,5 g

Błonnik – 6,9 g

 

 

 

Małgorzata Haggu
Małgorzata Haggu
Cześć! Nazywam się Małgorzata Haggu. Jestem molekularnym biologiem oraz trenerem zdrowego żywienia. Od wielu lat promuję zdrowy styl życia na podstawie zdobytej wiedzy oraz własnego doświadczenia. Jestem gorącą zwolenniczką lchf diety, która jest również moim stylem życia prawie od 10 lat. Według mnie zdrowy styl życia to przede wszystkim prawidłowa dietoterapia, która poprawia nie tylko fizyczne zdrowie ale także zdrowie psychiczne. Wierzę, że zmiana nawyków żywieniowych polepsza relację z własnym ciałem, zaprowadza równowagę hormonalną ale też pozostawia miejsce na przyjemności.
Podobne artkuły

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

dieta lchf pomoc specjalisty

Najnowsze artykuły

Ostatnie komentarze