Macie ochotę na ciasto z porzeczkami lchf? Nie mogliśmy się doczekać, kiedy dojrzeją czarne porzeczki. Zamarzyło nam się mięciutkie i migdałowe ciasto z porzeczkami. Jest pyszne, puszyste i pięknie pachnie migdałami.
Ciasto z porzeczkami lchf to idealne ciasto na lato, prawda! Poza tym można je jeść bez wyrzutów sumienia. To ciasto nie zawiera glutenu, cukru ani mąki. Wypieki lchf to wypieki głównie na mące migdałowej z dodatkiem błonnika, który nie tylko poprawia konsystencję ciasta ale również sprawia, że trawimy je w rekordowym tempie. Błonnik w lchf wypiekach zastępuje gluten i sprawia, że ciasto jest sprężyste i się nie kruszy.
Ciasto z porzeczkami lchf piecze się szybko i łatwo. Zamiast cukru dodaliśmy ksylitol zwany również cukrem brzozowym. Oczywiście czarna porzeczka dodaje ciastu orzeźwiającego smaku.
Ciasto z porzeczkami lchf
foremka z kominkiem o średnicy 25 cm
Składniki
200 g mąki migdałowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zmielonych łusek babki płesznik, błonnik
szczypta soli
180 g ksylitolu
300 g czarnej porzeczki
4 jajka
50 g rozpuszczonego masła
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 175ºC. Zmiksować jajka z ksylitolem i solą na puszystą masę. Wlać rozpuszczone i ostudzone masło, zmiksować. W oddzielnej misce wymieszać mąkę migdałową, proszek do pieczenia i błonnik. Dodać do masy jajecznej i krótko zmiksować. Na koniec dodać porzeczki i wymieszać łyżką. Foremkę wysmarować masłem i napełnić masą. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 – 40 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika i pokroić na 16 porcji.
Wartość energetyczna 1 porcji 135,1 kcal
Tłuszcz – 11,2 g
Białko – 4,6 g
Węglowodany – 2,9 g
Błonnik – 3,0 g