Dla wielu osób śniadanie do główny posiłek dnia, warto więc zacząć go od miski detoks. Miska detoks to Low Carb kaszka migdałowa, która z powodzeniem zastąpi wysokowęglowodanową owsiankę. Low Carb kaszka migdałowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Poza tym można ją doprawić na wiele sposobów. Jeśli lubicie przyprawy, nie żałujcie cynamonu i kardamonu, a nawet gałki muszkatołowej i imbiru. Dla miłośników chrupania polecamy mieszankę nasion i orzechów. Oczywiście pamiętajcie aby wybrać orzechy, które zawierają jak najmniej węglowodanów. Z nasion polecamy konopie. Jeśli lubicie owoce w kaszce to można wybrać te najmniej słodkie lub po prostu dodać je w małej ilości do smaku. Oczywiście przyrządzając kaszkę należy pamiętać o tłuszczu. Można dodać masło, kokosowy olej lub masło orzechowe. Poza tym kaszkę można podać z greckim jogurtem lub jeszcze tłuściejszym creme fraiche. Prosta Low Carb kaszka migdałowa nigdy nie będzie nudna, bo sposobów na jej przyrządzenie jest wiele. Jeśli chcecie ją trochę posłodzić to użyjcie syropu z błonnika. Spróbujcie sami!
Low Carb kaszka migdałowa
1 porcja
Składniki
2 żółtka
250 ml migdałowego mleka lub innego mleka roślinnego
2 łyżki mąki migdałowej
1 łyżka kokosowego oleju
szczypta soli do smaku
1 łyżka tahini
2 łyżki nasion i orzechów
1 łyżeczka pokruszonych nasion kakaowca
2 truskawki, zmiksowane
30 g creme fraiche
syrop z błonnika do posłodzenia, opcjonalnie
Przygotowanie
Wymieszać trzepaczką żółtka, migdałową mąkę i migdałowe mleko. Postawić garnuszek na kuchni i doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Zdjąć z kuchni, dodać masło, tahini i wymieszać. Orzechy niskowęglowodanowe jak orzechy laskowe, pekan, makadamia czy włoskie grubo pokroić i wymieszać z nasionami konopi i kakaowca. Posypać nimi kaszkę. Creme fraiche lekko wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami i wyłożyć na wierzch kaszki. Całość polać syropem, opcjonalnie.
Wartość energetyczna 1 porcji 700 kcal
Tłuszcze – 67 g
Białko – 19 g
Węglowodany – 5,3 g
Błonnik – 4,5 g